2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újabb orosz blamázs

Nem indulhat az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Bukovszkij, közismert emberijogi aktivista, határozott a moszkvai Legfelsőbb Bíróság pénteken. A döntés indoklása szerint Bukovszkij azért nem lehet jelölt, mert brit-orosz kettősállampolgár és évtizedek ót
2007. december 28. péntek 17:55 - Hírextra
Az 1970-es évek óta Nagy-Britanniában élő Bukovszkij kérelmét december 22-én már elutasította az Orosz Központi Választási Bizottság. A világhírű aktivista, korábban azt nyilatkozta, hogy ha nem indulhat az elnökválasztáson, akkor Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok jelöltségét támogatja, akivel közösen alapították a 2008: Szabad Választás nevű bizottságot.

A 2004-ben létrehozott szervezet célja, hogy ellenzéki összefogással garantálja a jövő évben esedékes elnökválasztás tisztaságát Oroszországban. Bukovszkij vasárnap ünnepli 65. születésnapját. A 60-as években elítélték ellenzéki tevékenység miatt, 1976-ban pedig megfosztották szovjet állampolgárságától.

Kommunistaellenes tevékenysége miatt 1984-ben Konrad Adneauer-díjjal tünették ki Bukovszkijt, fogadta őt Jimmy Carter, volt amerikai elnök is. Az orosz aktivista többször járt Magyarországon, utoljára idén októberben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását