2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyárig ötezer autóstól vehetik el a jogosítványát

Ha a közlekedési morál a következő hónapokban nem javul számottevően, a januárban életbe lépő, szigorúbb pontrendszerben akár 3500-5000 veszítheti el jogosítványát nyárig - mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős
2007. december 28. péntek 17:16 - Hírextra
Kondorosi Ferenc az objektív felelősséggel kapcsolatban elmondta, hogy az új jogszabály hatályba lép ugyan január elsején, de május elsejéig a szabálysértők csak egy értesítést kapnak a közlekedési hatóságtól, amelyben arról tájékoztatják, hogy ha élesben alkalmaznák a jogszabályt, milyen büntetést kapna. Május elseje után azonban életbe lép az úgynevezett objektív felelősség intézménye. Ez azt jelenti, hogy szabálysértés esetén a gépjárművek üzembentartóját megbüntetik, ha nem lehet kideríteni, hogy ki vezette az autót.

Január elsejétől a bűncselekménynek minősülő segítségnyújtás elmulasztásáért, a közúti veszélyeztetésért, ittas vezetésért, járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért 9 büntetőpont jár, a közúti baleset okozásáért pedig 6.

Aki szabálysértést követ el, például túl gyorsan hajt, szabálytalanul előz, vagy nem tartja be a vasúti átjárókra vonatkozó előírásokat, az 5 büntetőpontra számíthat, míg a kerékpársávban várakozó autósok, vagy azok, akik a piroson áthajtanak, 4 pontot kapnak. A vezetés közben mobiltelefonálókat három ponttal büntetik, a záróvonal átlépéséért 1 pontot adnak. Az új szabályozás szerint a pontok nem 2, hanem 3 év alatt évülnek el.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását