2024. április 28. - Valéria

Ladányi Andrea öreg hölgy lett

Ladányi Andrea táncművész főszereplésével mutatja be Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiát január 13-án a budapesti József Attila Színház. Friedrich Dürrenmatt darabját Zsótér Sándor állította színpadra - közölte a teátrum az MTI-vel.
2007. december 28. péntek 08:09 - Hírextra
Claire Zachanassian alakját olyan művészek formálták meg az elmúlt évtizedekben, mint Sulyok Mária, Ruttkai Éva, Psota Irén, Temessy Hédi, Molnár Piroska, Egri Kati, Hernádi Judit.

Az 1961-ben született Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, érdemes művész. Volt a Győri Balett és a Montreali Balett szólótáncosa, a Torontói Táncszínház balettmestere, Los Angeles és New York táncstúdióiban különböző stílusokat tanult. 1989-től a Helsinki Városi Színház szólótáncosaként tevékenykedett.

A művész 1993 óta dolgozik újra Magyarországon általa gondosan válogatott, hivatásos táncosokkal, az ő vállalkozása az L. A. Dance Corporation elnevezésű együttes.

Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) svájci dráma- és prózaírónak az igazi világsikert az 1956-ban megjelent Az öreg hölgy látogatása című darab hozta meg, amelyből 1964-ben film is készült Ingrid Bergmannal és Anthony Quinn-nel a főszerepben.

A Magyarországon is gyakran játszott tragikomédiát Dürrenmatt morálfilozófiai gondolatainak legfrappánsabb megfogalmazásának tartják, a darab a pénz mindenhatóságába vetett hit, a megalkuvás, a gátlásnélküliség, a manipuláció pontos rajza.

A történet szerint Güllen város lakóinak egyhangú életében a legnagyobb eseménynek a pályaudvaron minden nap pontosan áthaladó vonatok számítanak. Az egykor szebb napokat látott város polgárai segélyekből vegetálnak, s reménykedve várják a milliárdosnő, Claire érkezését. Claire Zachanassian, az "öreg hölgy" visszatér szülővárosába, ahol a város polgárai, élükön a polgármesterrel, a pappal, a tanárral, a rendőrrel és Alfred Ill vegyeskereskedővel ünnepélyesen fogadják.

A József Attila Színházban Ladányi Andrea mellett a további szerepekben többek között Méhes László, Vándor Éva, Ullmann Mónika, Szabó Kimmel Tamás, Háda János, Kocsis Judit, Blazsovszky Ákos, Sztarenki Pál, Friedenthal Zoltán lép színpadra. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását