2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Az ünnepek gyöngyöző nedűje

Milyen a jó pezsgő? Erre kereste a választ a Kosár című fogyasztóvédelmi magazin tesztcsapat és azok a pezsgőkóstolók is eme ügyben tevékenykedtek, akik a Magyar Borok Házában a legtekintélyesebb nyolc magyar pezsgőüzem termékeit kóstolták végig.
2007. december 28. péntek 14:41 - Hírextra

A Cezar Winery, a Garamvári Pince, a Gonda Borház, a Helibor, a Polgár Pince, a Taschner Borház, a Szigeti Pince és a Törley két tucat pezsgőt vonultatott fel a kóstolón.

Ezek mind klasszikus érlelésűek. "Kizárólag a legjobb alapborokból, lehetőleg minél szárazabban - ez a methode traditional filozófiája" - tudatta az MTI munkatársával a Magyar Borok Háza közleménye.
A három hagyományos pezsgő alapbor a Chardonnay, a Pinot Meunier és a Pinot Noir, de ezenkívül népszerűek a Leánykából, a Muscat Ottonelből, a Traminiból és az Irsai Olivérből készítettek is.
Magyarország pezsgőnagyhatalom és nemcsak ma az: régen is az úttörők között volt. A Hubert pezsgőgyár 1825-ben alakult Pozsonyban, itt készítettek először pezsgőt az akkori Magyarország területén.

Igaz, a franciák előnyét nem lehet behozni: eme ital felfedezése egy francia szerzetes, Dom Perignon nevéhez fűződik, aki a champagne-i Hautvillers város apátságának pincemestere volt.
A legenda szerint a pincében felejtettek egy borosüveget, amelyben tovább erjedt a bor, megtartva szénsavait, majd kellemes itallá változott.

A gondot sokáig a megfelelő üveg feltalálása okozta, ugyanis eleinte a palackok 40 százaléka szétdurrant a széndioxidból származó nyomástól.

A Kosár fogyasztóvédelmi magazin tesztelőcsapata az új év küszöbén a száraz, palackos erjesztésű pezsgőket vizsgálta. Az italokat több hiper- és szupermarketben vásárolták, az áruk 1100-tól 2700 forintig terjedt.

A vizsgált 12 ital jól szerepelt. A főbb vizsgálati szempontok az ital színe, illata, íze, felszínének tükrössége voltak. A pezsgő annál értékesebb - állítják a szakemberek - minél több és kisebb átmérőjű, füzérszerűen a felszínre törő buborék található benne.

Kiváló egy magyar és egy spanyol termék lett, a középmezőnyt öt jó minősítésű ital és két közepes alkotta. Közöttük jelentős árkülönbség van: míg az osztrák pezsgő 1249, addig a magyar 2490 forintba kerül - jegyzi meg a Kosár tesztcsapata.

A sereghajtó - nagy meglepetésre - egy jól ismert márka lett, a palackban alig volt buborék, illata jellegtelennek bizonyult, ízre nem száraz volt, inkább keserű.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását