2024. május 14. - Bonifác

Mosley "megkönnyebbült" a McLaren vereségétől

Max Mosley FIA-elnök elárulta: megkönnyebbült, amikor a ferraris Kimi Räikkönent koronázták a "briliáns" 2007-es évad világbajnokává, mivel a McLaren sikerére a kémügy árnyéka vetült volna.
2007. december 27. csütörtök 10:36 - Hírextra
Habár a Forma-1 pártatlan sportfelügyeleti szervét irányítja, Max Mosley szívéről nagy kő esett le, amikor a ferraris Kimi Räikkönen világbajnok lett.

Az FIA elnöke a Guardiannek adott interjújában azt mondta: ha Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso jár sikerrel, címüket beárnyékolta volna a McLaren kémügye.

"Megkönnyebbültem, mert ha a két McLaren-versenyző egyike nyer, mindig kérdőjel lebegett volna a győzelmük felett. Nem tudom, mekkora kérdőjel, de ott lett volna. Hihetetlenül nehéz helyzet fenyegetett. Úgy érzem, végül óriási szerencsénk volt" - fogalmazott Mosley.

A 67 éves sportvezető összességében egyöntetű sikernek értékelte az F1 2007-es szezonját, és azt sem bánja, hogy a versenyzés mellett a kémkedés is főszerepet kapott, hiszen a sportág ezáltal sokkal többször került a hírekbe.

"Szerintem briliáns szezon volt. Érdekfeszítő és rendkívül izgalmas az utolsó körökig, pontosan olyan, amilyennek lennie kell" - szögezte le Mosley.

"A közvéleményt érdekli az emberi aspektus, és a Ferrari-McLaren ügy emberi oldala olyanok fantáziáját is megragadta, akik egyébként nem követik az F1-et. A publicitás növelte az érdeklődést, ezért nem gondolom, hogy az efféle ügyek ártanak az F1-nek. Persze ez csak addig igaz, amíg a szponzorok érzik, hogy a sportágat őszintén irányítják."

Az FIA tevékenységét persze rengeteg kritika érte, nem utolsósorban Sir Jackie Stewart részéről. A skót veterán "boszorkányüldözésnek" nevezte a McLaren elleni eljárást, mire Mosley "okleveles hülyének" nevezte a háromszoros világbajnokot.

Bár Stewart pert fontolgat a sértésért, Mosley fenntartja a véleményét: "A jó öreg Jackie. Fogalma sincs a sportvezetésről. Mivel soha sem fogja be a száját, igazából nem tud semmit. Csak beszél. Szerintem ez elég gyerekes."

Mosley kedveli, de megveti Dennist

Az FIA elnöke azt is tagadta, hogy személyes problémája van a McLarent irányító Ron Denisszel. Hangsúlyozta: "Valójában nem ez a helyzet. Sőt, kifejezetten kedvelem őt."

"Viszont megvetem - ez a helyes kifejezés - az F1-gyel kapcsolatos magatartását, például amikor azt mondja, szenvedélyesen szereti az F1-et. Ez nem igaz. A szívén viseli, hogy a McLaren mindig kettős győzelmet arasson, hiszen ez a munkája. De ez nem egyenlő azzal, hogy szenvedélyesen szereti az F1-et, ezért butaság ezt tettetni."

Mosley emellett kifogásolja, hogy Ron Dennis az évad során végig tagadta a McLaren bűnösségét, és ezt az álláspontot a gárda a múlt heti bűnbánó leveléig fenntartotta.

"Rendkívül valószínűtlen, hogy Ron semmit sem tudott. Minden beszélgetésünk során biztosított róla, hogy sohasem hazudna, és sohasem hazudott. De ha 40 éve ismersz valakit, nehéz a szemébe mondani, hogy 'nem hiszek neked.' Mindenesetre egyetlen dörzsölt ügyvéd vagy nyomozó sem hitt volna neki egy percig sem. Ezen a téren talán kissé gyáván viselkedtem" - tett magának szemrehányást Mosley.

Az FIA-t azért is sok támadás érte, mert a McLaren kizárásával és 100 millió dolláros bírságával ellentétben a Renault hasonló ügyében nem szabtak ki büntetést, Mosley azonban gyökeresen eltérően ítéli meg a két esetet.

"A Renault az ügy kirobbanásától kezdve minden dokumentumot és interjút elküldött nekünk, ellentétben a McLarennel, ahol mindent tagadtak. Amikor a por leülepedett, végül négy műszaki rajz maradt, nem több. Más bizonyíték nem volt, ezért a Renault ügye egyáltalán nem hasonlít a McLarenére. De (a McLaren) addig csűrte-csavarta a szót - pontosabban hazudott -, amíg el nem hitette, hogy mégis hasonlít."
Forrás: A5.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását