2024. április 27. - Zita

Rekordok, edzők, csapatok, a legemlékezetesebb pillanatok

Több részes összeállításunkban a 2007-es esztendő legjobb sportolóit, legemlékezetesebb mérkőzéseit, eredményeit, botrányait, sikereit és bukásait rangsoroljuk. A Sportlegek-2007. IV. befejező részében az év rekordjait, csapatait, edzőit és nagy pillanati
2007. december 26. szerda 16:59 - Pór Károly
A legnagyobb rekordok, rekorderek - külföldön

Ebbe a kategóriába a világcsúcsokat, a számszerű rekordokat sorolom, illetve az azokat felállító sportolókat. A világ elsőszámú sportrekordja mindenkor a férfi 100 méteres síkfutás időeredménye. Ezt idén Asafa Powell javította meg. A jamicai futó saját (és Tyson Gay) 9.77-es rekordját adta át a múltnak. Az új rekord: 9.74 másodperc! Legalább ilyen világraszóló eredményt produkált idén az amerikai csodaúszó Michael Phelps is, aki 200 méteres gyorsúszásban, valamint 200 és 400 méteres vegyesúszásban (ezekben a számokban úszik a mi Cseh Lacink) is új világrekordot állított fel a melbourne-i világbajnokságon, ezért holtversenyben az első helyre soroltam. A rekordok és rekorderek között a 2. helyre az NFL-ben Dan Marino 1995-ben felállított 420 touchdown passz rekordját megdöntő Brett Favre (Green Bay Packers) került. Harmadik helyre a franciák női klasszis úszóját Laure Manaudou-t tettem, aki a világbajnokságon 200 méteres gyorsúszásban elért világrekordjával, valamint 400 méteren világbajnoki rekordjával hívta fel magára a figyelmet, az elmúlt napokban pedig a világhálóra felkerült meztelen képeivel…

1. Asafa Powell – 100 méteres síkfutó és Michael Phelps – úszó
2. Brett Favre – amerikaifoci
3. Laure Manaudou – úszó

A legnagyobb rekordok, rekorderek – itthon

A magyar rekordok elsősoban a debreceni rövid pályás úszó Európa bajnoksáogn elért ssikerekhez kötődnek. Ezen az eseményen ugyanis Cseh László vegyesúszásban mindkét távon (200 és 400 méteren) új rövidpályás világcsúcsot úszott, míg Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban ért el új Európa-csúcsot. Harmadik helyre Szávay Ági került azzal, hogy egy év alatt 188 helyett javított világranglista helyezésén.

1. Cseh László - úszó
2. Gyurta Dániel – úszó
3. Szávay Ágnes - teniszező

A legjobb csapat - külföldön

A legjobb csapat megítélése rendkívül nehéz feladat, mert nagyon nehéz összehasonlítani a különböző sportágak csapatait. Úgy hiszem azt kell alapul vennünk, hogy melyik volt az az együttes, amely a maga sportágában tényleg minden kétséget kizáróan a legjobbnak tekinthető. Ez az alakulat pedig a San Antonio Spurs kosárlabda csapata, amely Duncan, Ginobili, és Tony Parker által vezérelve az NBA rájátszásában 4 meccset veszített, és 16-ot nyert. Teljesítményükről sokat elmond, hogy a döntőben 4-0-ra verték a Cleveland-et. A második helyre az AC Milan csapatát sorolom, amely gárda Olaszországban ugyan semmit nem nyert (a kupában és a bajnokságban is akadtak náluk jobbak), viszont megnyerték a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, és a klubvilágbajnokságot is. Harmadik helyre az NHL-győztes Anaheim Ducks gárdáját soroltam.

1. San Antonio Spurs (amerikai) – az NBA bajnoka
2. AC Milan (olasz) – Bl-győztes, klubvilágbajnok
3. Anaheim Ducks (amerikai) – NHL-győztes

A legjobb csapat – itthon

Magyarországon az év csapata a világbajnoki aranyérmes férfi kardválogatott volt. Második helyre a világbajnoki ezüstérmes férfi vízilabda-válogatottat rangsoroltam, míg harmadik helyre két kosárlabdacsapatot, a Szolnoki Olaj férfi, és az MKB Euroleasing Sopron női csapatát. Mindkét együttes magyar bajnokságot, és Magyar Kupát nyert.

1. Férfi kardválogatott
2. Férfi vízilabda-válogatott
3. Szolnoki Olaj KK és MKB Euroleasing Sopron

A legjobb edző - külföldön

A legjobb edző mindig a legjobb csapatnál dolgozik, vagyis eszerint 2007-ben Gregg Popvich a San Antonio Spurs trénere volt a mesterek mestere. Elismerésének jogosságát az a tény is alátámasztja, hogy 9 év alatt már a 4. NBA bajnoki címet nyerte a Spurs Popovich-csal. Listám második helyén az AC Milan vezetőedzője, Carlo Ancelotti áll, a harmadikon pedig az a Slaven Bilic, akinek a vezetésével Horvátország válogatottja kétszer is legyőzte Angliát, és csoportjából az első helyen kvalifikálta magát a 2008-as kontinensviadalra.

1. Gregg Popovich – Saqn Antonio Spurs
2. Carlo Ancelotti – AC Milan
3. Slaven Bilic – Horvátország (szövetségi kapitány)

A legjobb edzők rangsorában elsősorban a nemzetközi sikereket felmutató szakembereket kell számba venni (legyen szó szövetségi kapitányról, vagy edzőről), de nem szabad elfeledkezni azokról a szakemberekről sem, akik klubjukkal mind a bajnokságot, mind a kupát megnyerték 2007-ben. Rangsoromat ez alapján állítottam össze.

A legjobb edző – itthon

1. Nébald György – a kardválogatott szövetségi kapitánya
2. Fábiánné Rozsnyói Katalin – a világ-és Európa bajnok kajakos, Kovács Katalin edzője
3. Pór Péter – Szolnoki Olaj KK vezetőedzője és Székely Norbert az MKB Euroleasing Sopron vezetőedzője

Végül, de nem utolsó sorban kiválasztottam kiválasztottam az év sportpillanatát is, ebben a kategóriában azonban nem, rangsoroltam, csak egy-egy emlékezets pillanatot választottam külföldről és itthonról is. Az év külföldi pillanata Messi fantasztikus Getafe-elleni gólja volt, míg az év magyar sportzpillanata az olaszok ellen lőtt 3. magyar gól volt: Gera elküldte gyufáért Cannavarot, majd Feczesinhez passzolt, aki közelről megszerezte a 3. magyar gólt!

A legemlékezetesebb pillanat – külföldön

1. Lionel Messi (Barcelona) gólja a Getafe ellen

A legemlékezetesebb pillanat – itthon

1. Feczesin Róbert gólja Olaszország ellen


Négy részes sorozatunk ezzel befejeződött: ez volt a 2007-es esztendő sportja, itthon és külföldön! A sportrajongók számára ez egy igazán kiváló esztendő volt, tele emlékezetes teljesítményekkel, eredményekkel, rekordokkal, felejthetetlen pillanatokkal. – Jó volt felidézni, még jobb látni és átélni!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását