2024. április 28. - Valéria

A legnagyobb meccsek és legnagyobb bukások

Több részes összeállításunkban a 2007-es esztendő legjobb sportolóit, legemlékezetesebb mérkőzéseit, eredményeit, botrányait, sikereit és bukásait rangsoroljuk. A Sportlegek-2007. harmadik részében a legnagyobb meccseket, és legnagyobb bukásokat rangsorol
2007. december 26. szerda 07:39 - Pór Károly

A legnagyobb mérkőzés – külföldön

Ebben a kategóriában nemcsak hagyományos értelemben vett ki-ki meccseket vettem figyelembe, hanem olyan hatalmas, az egész világ által várt küzdelmeket is, mint amilyen Tyson Gay és Asafa Powell összecsapása volt az oszakai atlétikai világbajnokság döntőjében. Az amerikai Tyson Gay egész évben kirobbanó formában volt, és 2006 májusa óta a jamicai Asafa Powellel közösen tartották a férfi 100 méteres síkfutás világcsúcsát. Ezért várta mindenki, hogy mire megy egymással a világ két leggyorsabb embere. A versenyt végül az amerikai simán nyerte, Asafa pedig csak harmadik lett (egy héttel később viszont egy másik versenyen megdöntötte saját világcsúcsát). Hatalmas presztízsmeccset játszottak az idei Copa America döntőjében is, ahol a két ősi rivális, Brazília és Argentína csapott össze egymással. A találkozó a vártnál jóval simábban alakult, ugyanis Brazília 3-0-ra lemosta a gauchókat. Az év harmadik legnagyobb csatája a tavaszi Barcelona – Real Madrid mérkőzés volt. Mindenidők egyik legjobb El Classico-ja 3-3-as döntetlent hozott.

1. Tyson Gay – Asafa Powell: az oszakai atlétikai világbajnokság 100 méteres síkfutásának döntője
2. Brazília – Argentína: Copa America döntő
3. Barcelona – Real Madrid: spanyol bajnoki örökrangadó

A legnagyobb mérkőzés – itthon

Az év legnagyobb hazai meccse a magyar-olasz focimeccs, amit tulajdonképpen akár az elmúlt 10, vagy akár 20 év egyik legnagyobb meccsének is tekinthetünk, hiszen az aktuális világbajnokot nem mostanában győzte le a magyar labdarúgó válogatott (3-1 arányban!). A második legnagyobb magyar vonatkozású mérkőzést Szávay Ági játszotta a pekingi torna döntőjében, a világranglista 3. szerb, Jelena Jankovic ellen. A magyar lány élete meccsét játszotta, ugyanis 6-7, 1-5-ről, meccslabdát hárítva fordított, és nyert 6-7, 7-5, 6-2-re. A harmadik legnagyobb magyar ütközetet Szegeden vívták, a Pick Szeged – MKB Veszprém kézilabda bajnoki döntő 4. mérkőzésén. A szegediek ezen a meccsen legyőzték a Veszprémet, és így elhódították a bajnoki címet, megtörve egy hat éves sorozatot, ugyanis 2001 és 2006 között minden bajnokságot a veszprémiek nyertek.

1. Magyarország - Olaszország
2. Szávay Ágnes – Jelena Jankovic
3. Pick Szeged – MKB Veszprém

A legnagyobb bukás – külföldön

A bukást mindkét értelmében használom, vagyis fizikai és átvitt értelemben is. 2007-ben a legnagyobbat az angol labdarúgó-válogatott bukta azzal, hogy kétszer is kikapott Horvátországtól, és ezzel nem jutott ki a jövő évi svájci-osztrák közös rendezésű Európa bajnokságra. A második legnagyobbat a dán női kézilabda-válogatott bukta, amely Ukrajnával szemben alulmaradt a világbajnoki selejtezőn, így pedig az olimpiáról is biztosan lemarad az elmúlt két ötkarikás játékokat megnyerő északi válogatott. Harmadik helyre Robert Kubica hatalmas, nem mindennapi borulását soroltam, amit a Kanadai Nagydíjon mutatott be. A lengyel pilóta és BMW- je kétszer ütközött neki a falnak, kétszer borult fel, és az autó teljesen ripityára törött, csoda, hogy Kubica élve megúszta.

1. Anglia labdarúgó válogatottjának bukása                                                                                              2. Dánia női kézilabdacsapatának kudarca                                                                                                      3. Robert Kubica bukása a Kanadai Nagydíjon

A legnagyobb bukás – itthon

A legnagyobb magyar blama 2007-ben egyértelműen az elbukott Eb-pályázat volt. Nem is maga a bukás ténye a meglepő, hiszen az elmúlt két Eb-pályázatot is bebuktuk, hanem az, hogy a végső döntésnél egyetlen szavazatot sem kaptunk, miközben itthon mindenki arról beszélt, hogy mekkora favoritok vagyunk. A második nagy bukás Berki Krisztián, tornász nevéhez fűződik. Berki lólengésben egy az egész világon egyedülálló gyakorlatot mutatott be a stuttgarti világbajnokságon, a leugrás előtti utolsó pillanatokban azonban beremegett a karja, ami miatt csak második lett a világbajnokságon, és így nem lehet ott a pekingi olimpián, mert csak az aranyérem ért volna kvótát. Berki eredménye, az ezüstérem azért így sem tekinthető égésnek (sőt, nagyon is szép siker, még ha kvótát nem is ért) nem úgy a magyar női kézilabda-válogatott világbajnoki szereplése (Görbiczék úgy lettek nyolcadikok, hogy még Angolától is kikaptak) és a Ferencváros labdarúgóinak csúfos bukása (Lipcseiék csak második helyen zártak az NB II. keleti csoportjában, így maradtak a 2. vonalban).

1. Eb-pályázat
2. Berki Krisztián világbajnoki ezüstérme
3. A magyar női kézilabda-válogatott vb 8. helye és a Ferencváros NB II-ben maradása

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását