2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kommunizmus? Az mi?

Alig tudnak valamit a kommunizmusról azok a romániai fiatalok, akik az 1989-es decemberi forradalom idején születtek. A forradalom gyermekei e napokban váltak nagykorúvá.
2007. december 24. hétfő 17:27 - Hírextra
Soha nem volt annyira népszerű a Viktória, a Glória, a Viktor és a Győző név Romániában, mint 1989 decemberében: a forradalom hevében született gyermekeknek a szülők igyekeztek az eseményekhez illő nevet választani, írja az inforadio.hu.

Több romániai újság felfigyelt azonban arra, hogy a Győzők és Viktóriák most nagykorúsodó generációja alig tud valamit a kommunizmusról, a Ceausescu-diktatúráról, és az azt megdöntő temesvári forradalomról.

Egy székelyudvarhelyi lány például úgy tudta, hogy Nicolae Ceausescu, a néhai diktátor leváltás útján távozott a hatalomból, a rettegett politikai rendőrség, a Securitate hálózatát pedig az áruházak biztonsági szolgálatához, a security feliratos fekete ruhát viselő férfiakéhoz hasonlította.

Homályos képet vázolt fel a kommunizmusról egy temesvári fiú is, aki éppen a forradalom kirobbanásának napján, december 15-én született. Megjegyezte: hallotta néhány tanáráról, hogy a Securitate besúgói voltak, de ez egyáltalán nem befolyásolta a róluk kialakított véleményét. Az a fontos, hogy ma már nem folytatják ezt a tevékenységet - állapította meg a fiatalember.

A fiú szülei elmagyarázták: nem szerették volna gyermeküket a régi rémségekkel terhelni. Úgy nevelték, hogy ne viszonyítsa jelenlegi helyzetét a letűnt, rossz időkhöz.

A fiataloknak azt a legnehezebb elképzelni, hoyg a diktatúra utolsó éveiben mindennaposak voltak az áramszünetek, hogy egyetlen tévécsatornát lehetett nézni, azon pedig naponta csupán három-négyórás adást sugároztak.

"Nem is tudom, hogy képes lennék-e élni egy ilyen világban" - jegyezte meg egy Glória nevű temesvári lány, aki december 19-én töltötte be 19. életévét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását