2024. április 27. - Zita

Egyre több a HÍV-pozitív

Jóval 100 fölé emelkedhet az év végére az idén regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon. Októberig már majdnem 90-en voltak. Utoljára két éve volt ilyen rossz a statisztika, akkor 106 emberről derült ki, hogy vírushordozó.
2007. december 24. hétfő 09:02 - Hírextra
A betegek száma most azért is emelkedett, mert az elmúlt egy hónapban megduplázódott az AIDS-szűrésre jelentkezők száma. Sokan azért döntöttek úgy, hogy elmennek a vizsgálatra, mert hallottak a férje által szándékosan megfertőzött nő esetéről.

Frissen beérkezett mintákat vizsgálnak a fővárosi László kórház laboratóriumában. Ez a két műanyag lapocska már az eredményt mutatja. A szűrésre jelentkezett HIV fertőzött. Év végi összesítés még nincs az idén regisztrált HIV fertőzöttekről, októberig azonban már 87 új beteget találtak. Közülük 64 férfi és 23 nő. Nyolcan külföldiek. A szűrővizsgálatokat végzők biztosra veszik, hogy az utolsó negyedévben regisztráltakkal együtt itthon 100 fölé emelkedik a HIV-fertőzöttek száma. Talán azért is, mert az elmúlt hónapban a korábbinál dupla annyian mentek el szűrésre.

"Nem csak fiatalemberek jönnek, hanem fiatal nők is jönnek. Jönnek olyanok, akik prostitúcióból élnek, és jönnek drogosok is" - mondja Ujhelyi Eszter, kandidátus, Egyesített Szent István és Szent László Kórház.

A doktornő szerint a "növekvő aggodalom" az AIDS világnapnak és egy könyvnek köszönhető. A könyvet Judit írta. Ő az az asszony, akit férje fertőzött meg, állítólag szándékosan. Néhény hete a NAP-Keltében beszélt arról, hogy írásával a kölcsönös felelősségtudatra akar figyelmeztetni.

"Nem lesz kellemetlen sem a férfinek,sem a nőnek, hogyha szeretik egymást, egymással akarják elképzelni az életet, akkor nyugtassák meg egymást egy szűréssel. Menjünk el, és egy tesztet csináltassunk" - mondja Judit. Szakemberek szerint Magyarországon még mindig kevesen tudják, hogy a pozitív teszt nem halálos ítélet. Gyógyszeres kezeléssel jó esély van akár a hosszú életre is.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását