2024. május 9. - Gergely

Nem engedélyezik az átalakítást

A MÁV Zrt. sajnálattal értesült arról, hogy a Magyar Vasúti Hivatal nem engedélyezi a MÁV-nak, hogy 2008. január elsejétől a vontatási szolgáltatást önálló cégként a MÁV-Trakció Zrt. végezze. Pénteki határozatában az MVH azzal indokolta a tiltást, hogy az
2007. december 23. vasárnap 07:03 - Hírextra

A MÁV Zrt. értetlenül áll az indokolás előtt - olvasható szombaton kiadott közleményükben. Az MVH szerint a MÁV és leányvállatai közötti felelősségi viszonyok átalakítása sem üzletileg, sem szakmailag nem érte volna el azt a színvonalat, ami az utasok biztonságos kiszolgálásához, a vasúti személyszállítás versenyképesebbé tételéhez és a jelentős közpénzzel támogatott közszolgáltatásokra fordított támogatások értékarányos felhasználáshoz szükséges volna.

A hivatal fokozott aggodalommal figyeli a közszolgáltatások folyamatos átalakítását, illetve a tényleges teljesítmény, a bevételek és a költségek közötti egyre átláthatatlanabb viszonyokat a MÁV és leányvállalatai között.

A MÁV ezzel szemben úgy látja, hogy folyamatosan egyeztetett átalakítási elképzeléseiről a Gazdasági Minisztériummal és az MVH-val. Sőt, kifejezetten a hatóság javaslatára adtak be engedélykérelmet személyszállításra a MÁV-Trakció kiszervezése kapcsán, holott ez a társaság vontatásra szerveződött. A MÁV azt sem érti, hogy az MVH többször elutasította, hogy az új leányvállalat a profiljába tartozó vontatásra kérhessen engedélyt, noha ilyen passzust korábban már adott ki a hivatal.

Az MVH külön eljárásban vizsgálódik amiatt, hogy a MÁV nem teljesítette egy kormányhatározat előírását, hogy üzleti tevékenységében független pályavasúti társaságot is létre kell hoznia, ezért a pályavasúti szolgáltatást jogsértően végzi.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását