2024. május 3. - Tímea, Irma

Bush tanácsadója könyvével arat

Több mint másfél millió dollárt (260 millió forint) kap készülő memoárkötetéért Karl Rove, a Fehér Ház egykori szürke eminenciása, George Bush amerikai elnök volt főtanácsadója.
2007. december 23. vasárnap 16:50 - Hírextra
A republikánus stratéga több mint 30 éve ismeri az elnököt, ő vezette sikerre Bush elnökválasztási kampányát 2000-ben és 2004-ben, az elmúlt évek egyik, ha nem legbefolyásosabb politikai tanácsadója.

A Threshold kiadó több mint másfél millió dollárt hajlandó fizetni a visszaemlékezésért. A pontos összeg nem ismert, de annyit tudni, hogy a nyolc másik kiadót leköröző Threshold másfél milliónál nagyobb összeget ajánlott Rove-nak.

Bush egykori tanácsadója - aki idén nyár végén távozott posztjáról - úgy nyilatkozott, hogy könyve őszinte, alapos betekintést nyújt majd Bush elnökségének éveibe és az ő szerepébe, fontos események és nagy viták hátterét igyekszik megvilágítani.

Elemzők viszont kételkednek abban, hogy Rove valóban őszintén feltárhatja a Fehér Házban szerzett élményeit. Rove már akkor ismerte Busht, amikor az 1978-ban sikertelenül szállt harcba a kongresszusi mandátumért Texasban. Már főtanácsadó volt Bush 1994-es és 1998-as sikeres texasi kormányzói kampányában, a 2000-es elnökválasztástól kezdődően pedig a későbbi elnök főstratégája volt.

Bush mindig nagyra becsülte Rove képességeit. "Csodagyereknek" és "építésznek" nevezte a sikeres elnökválasztások kampányok miatt, és mert kulcsszerepet játszott abban, hogy a Republikánus Párt 2000-ben és 2004-ben meg tudta erősíteni kongresszusi többségét.
Rove-ot sok támadás érte egy fedett CIA-ügynök - Valerie Plame - személyazonosságának kiszivárogtatásával kapcsolatban, sok szál hozzá vezetett, de soha nem emeltek ellene vádat. Azért is bírálták, mert mentességére hivatkozva nem volt hajlandó a törvényhozásban beszámolni több államügyész állítólag politikai alapon történt elbocsátása ügyében.

Said Matalin, Bush és Dick Cheney alelnök korábbi tanácsadója, a Threshold főszerkesztője szerint Rove memoárja különleges műfaj lesz a történészek, a döntéshozók, az elemzők és az igényes olvasók számára.

Ősszel kimagasló összegű - 9 millió dolláros (1 milliárd 570 millió forintos) - szerződést kötött visszaemlékezéseire Tony Blair volt brit miniszterelnök. Nála csak egyetlen politikus, Bill Clinton volt amerikai elnök kapott nagyobb összeget, több mint 10 millió dollárt Életem című önéletrajzi írásának megjelenésekor. Alan Greenspan, az amerikai FED volt elnöke 8,5 millió dolláros honoráriumban részesült A zűrzavar kora című könyvéért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását