2024. május 2. - Zsigmond

Bíróság előtt a CIA

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ügyvédei is megjelentek egy washingtoni bíróság előtt pénteken, hogy kiderüljön: jogellenesen semmisítettek-e meg videófelvételeket két éve a guantanamói foglyok kihallgatásáról.
2007. december 22. szombat 07:00 - Hírextra

A Bush-kormány ügyvédei pénteken tagadták, hogy a CIA által megsemmisített videófelvételeken a foglyok kínzása volt látható. Jody Hunt, a Fehér Házat képviselő ügyvéd a washingtoni bíróság előtt "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy a felvételek a guantanamói amerikai katonai támaszponton fogvatartottak kényszervallatását rögzítették.

Henry Kennedy bíró beidézte a kormány és a Guantanamón fogvatartottak ügyvédjeit, hogy kiderüljön: megsértették-e 2005-ös határozatát.

A botrány december 7-én pattant ki, mikor a CIA vezetője, Michael Hayden beismerte, hogy 2005-ben a szervezet megsemmisített két videókazettát, amelyeken két al-Kaida-gyanúsított 2002-es kihallgatásáról voltak felvételek.

Hayden december 7-én azzal indokolta a CIA lépését, hogy a vallatások tartalmát írásban részletekbe menően rögzítették, a kazettáknak ezért nem volt már hírszerzési szempontból értékük. Ha viszont valaha az Al-kaida kezébe kerültek volna a felvételek, akkor a kazettán szereplő CIA-ügynökök és családtagjaik biztonsági kockázatnak, akár megtorlásnak lettek volna kitéve.

Henry Kennedy bíró 2005-ben úgy határozott, hogy meg kell őrizni a bizonyítékokat a guantanamói amerikai katonai bázison a foglyokkal való bánásmódról. A pénteki meghallgatásra Kennedy beidézte a CIA és a fogolytábor jogi képviselőit, hogy szóban vitassák meg a történteket. Egyes felvételeken állítólag az látható, amint úgynevezett "waterboarding"-ot alkalmaznak a vallatók. Ennek során vízbefulladáshoz hasonló tortúrának teszik ki a foglyokat.

George Bush amerikai elnök csütörtökön nem kívánt nyilatkozni a bírósági meghallgatásról, azt viszont a közelmúltben többször megismételte, hogy az Egyesült Államokban nincs kínzás. A The New York Times a héten meg nem nevezett kormányzati és hírszerző forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Fehér Házzal többször konzultált a CIA, mielőtt megsemmisítette a felvételeket 2003-tól, vagyis a Bush-kormányzatnak sokkal nagyobb szerepe van az ügyben, mint amekkorát elismert.

Mint azt december 7-én már a Független Hírügynökség is megírta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA beismerte, hogy Al-Kaida - tagok kihallgatásán készült videókazettákat semmisített meg 2005-ben.

A döntést a hírszerző szolgálat munkatársainak védelmében hozták meg. A szóbanforgó, 2002-es vallatások során nem alkalmaztak kínzást vagy bántalmazást - állította Michael Hayden, a CIA vezetője. Hozzátette, hogy a CIA belső döntése alapján semmisítették meg a felvételeket.

A The New York Times december 7-ei cikkében meg nem nevezett kormányforrásokra hivatkozta azt írta, hogy kemény módszerekkel vallattak az amerikaiak.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását