2024. április 30. - Katalin, Kitti

800 éve elsüllyedt hajó a felszínen

Egy különleges óriás acélkosár segítségével kiemeltek pénteken a Dél-kínai-tengerből egy 800 éve elsüllyedt kereskedelmi hajót porcelánokkal és ritka antiktárgyakkal a gyomrában.
2007. december 22. szombat 07:07 - Hírextra

A Nanhaj-1 (Dél-kínai-tenger-1) elnevezésű hajó Kína déli partjainál süllyedt el 60-80 ezer tárggyal a fedélzetén - idézte Vo Csian-csenget, a mentési munkálatokat irányító régészt pénteken az Új-Kína hírügynökség.

A régészek egy különleges acélkosarat építettek a 30 méter mélységben fekvő hajó köré, és két órán át tartott, amíg egy óriásdaru a felszínre emelte a hajót péntek reggel. A kosár alapterülete kosárlabdapálya nagyságú volt, magassága pedig mint egy háromemeletes épületéé.

A hajó gyomrában zöldmázas porcelán tányérokat, kékporcelán tárgyakat, arannyal, ezüsttel tömött ládákat és 6 ezer darab rézpénzt találtak a régészek a kincs mélyben történt feltárásakor.

A hajó valamikor az 1100-1200-as években süllyedt el, 1987-ban találtak rá. Pénteki kiemelése után egy óriásbárkára helyezték. Egy múzeumba szállítják, ahol egy óriás üvegmedencébe helyezik, ahol a víz hőmérséklete, nyomása és minden környezeti tényező ugyanolyan lesz, mintha továbbra is a tengerfenéken lenne. A múzeum látogatói figyelemmel kísérhetik majd a hajó feltárását a medence üvegfalán keresztül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását