2024. április 29. - Péter

Ünnepség határtalan tudással

A gazdasági és közlekedési miniszter arra emlékeztetett a Rédics-hosszúfalui (Dolga Vas) határátkelőn pénteken tartott ünnepségen, hogy a tehetség és a teljesítmény számára nincsenek határok.
2007. december 21. péntek 17:08 - Hírextra
Kákosy Csaba ezzel arra utalt, hogy Európa oszthatatlan, de említést tett az unió és benne Magyarország helyzetéről, az itt élők felelősségéről és lehetőségeiről.

A magyar szakminiszter Radovan Zerjav szlovén közlekedési miniszterrel közösen vett részt a schengeni övezethez való csatlakozás alkalmából a szlovén-magyar határon tartott ünnepségen. Ennek keretében a szlovén tárcavezető arról beszélt: közlekedési szempontból is rendkívül fontos a határok megszűnése, mert ezzel megszűnnek a várakozások miatti fennakadások is. Radovan Zerjav szerint a két ország közötti összeköttetés még inkább javul azzal, hogy 2008-ban elkészül a szlovén-magyar határt Ljubljanával összekötő autópálya.

A Rédics-hosszúfalui határátkelőt 1966-ban nyitották meg az akkori Jugoszlávia felé, és ma az egyetlen olyan közúti átkelő Szlovénia irányába, amelyet a kamionforgalom is igénybe vehet. Az elmúlt években többszörösére emelkedett forgalmú átkelő környékén élők most attól tartanak, hogy a nehéz teherjárművek a nyitottá vált kisebb átkelőket is használni fogják.

Aggodalmuk nem alaptalan, ugyanis a közeli Tornyiszentmiklós-pincei határátkelőn ugyancsak pénteken délelőtt tartott ünnepség alatt éppen egy magyar kamion próbált átférni a még személyautóknak is viszonylag szűk útszakaszon. A szlovén rendőrök visszafordították Rédics felé a magyar sofőrt.

Az itt tartott ünnepi beszédek sorában Anton Balazek, Lendva (Lendava) polgármestere úgy fogalmazott: a határok szabad átjárhatóságával lépett csak be igazán az Európai Unióba a két ország. Nógrádi László, Lenti polgármestere reményét fejezte ki, hogy a nyitás új életminőséget is jelent az itt élők számára a korábbi elszigeteltség után. Anton Kokalj, a szlovén parlament Európa-ügyi Bizottságának elnöke ugyanakkor gratulált Magyarországnak, hogy elsőként ratifikálta a lisszaboni alkotmányos szerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását