2024. április 28. - Valéria

A Fidesz sürgeti a Herényiék mentelmi jogáról szóló szavazást

A Fidesz azt követeli, hogy az Országgyűlés ne halassza szeptemberre a Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazást, hanem jövő hétfőn döntsön róla - közölte Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten.
2009. június 25. csütörtök 11:59 - HírExtra
Ennek érdekében a parlament mentelmi bizottságának fideszes alelnöke még csütörtökön kezdeményezi, hogy a testület hétfő délelőtt üljön össze, és tárgyalja meg a két MDF-es politikus, független országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos ügyet - mondta sajtótájékoztatóján a politikus.
Répássy Róbert szerint ilyen tárgyi súlyú bűncselekményben még nem kérték parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az index.hu szerda este azt közölte: "az ügyészség hivatalosan is kéri az MDF elnöke és volt frakcióvezetője mentelmi jogának kiadását a parlamenttől. Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepükről kell számot adniuk a nyomozóügyészeknek". Dávid Ibolya az MTI-nek úgy reagált: téves információ jelent meg vele kapcsolatosan.

Répássy Róbert tájékoztatóján kifejtette: a legfőbb ügyész két, úgynevezett közvádas ügyben kéri az érintett országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. Álláspontja szerint mind az érintett politikusoknak, mind pedig az Országgyűlésnek az az érdeke, hogy ne két és fél hónapnyi bizonytalanság következzen az ügyben, hanem minél hamarabbi döntés.

"Ezúton felszólítjuk a szocialistákat, hogy ne most és ne ilyen módon akarják meghálálni az MDF támogatását, amelyet nyújtottak a pécsi polgármester-választáson, és ne most akarják meghálálni, hogy a demokrata fórum többször életben tartotta a Gyurcsány-kormányt" - hangsúlyozta az ellenzéki frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: nem egy büntetőeljárás akadályozásával kellene "rendezni a számlát", mert ez az Országgyűlés tekintélyének rombolásához vezetne.

Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy Dávid Ibolya többször is azt mondta, hogy a közvádas bűncselekmények ügyében ne is illesse meg a mentelmi jog a képviselőket. "Most a saját példájukon tudják ezt bizonyítani, hogy nem kívánnak a büntetőeljárás útjába állni" - jegyezte meg a fideszes politikus.

Közlése szerint közvádas ügyben a mentelmi jog fenntartása nem jelenti azt, hogy a büntetőeljárást nem folytatják le, ugyanis nem évülhet el a bűncselekmény, vagyis most vagy később mindenképpen sor kerül a büntetőeljárásra.

Tájékoztatott arról is, hogy a mentelmi bizottságnak Dávid Ibolya is tagja. "Reméljük, hogy nem vesz majd részt ebben a határozathozatalban" - fűzte hozzá.

Közvádas bűncselekmények ügyében egyébként általában az volt eddig a főszabály, hogy a parlament felfüggesztette az érintettek mentelmi jogát - jegyezte meg Répássy Róbert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását