2024. április 30. - Katalin, Kitti

Légörvény-erőmű

A hőerőművek eddig veszendőbe menő hőenergiájának hasznosítására Louis Michaud kanadai gépészmérnök a fölös hővel működtethető légörvény-erőművet szabadalmaztatott. Terve megvalósításához a kanadai Ontarioban bejegyzett Kiválóságok Alapítvány nyújtott any
2007. december 20. csütörtök 10:03 - Hírextra

A szénnel, olajjal, gázzal, vagy atomenergiával fűtött kazánú hőerőművekben fontos művelet az áramfejlesztő generátorokat forgató gőzturbinákból kilépő gőz visszahűtése, hogy azt újra vízként használhassák fel a rendszerben. Az atomerőművekben ráadásul a reaktort közvetlenül hűtő víz radioaktív, veszélyesen sugárzó is, ezért azt további, mind kevésbé veszélyes fokozatokban kell hűteni. (Azért telepítik az atomerőműveket nagy vizek mellé, hogy az utolsó, veszélytelen hűtőfokozatban - mint Pakson is - a felszíni vizet használhassák fel.)

Michaud a bizottság előtt - amelynek tagja volt Kerry Emmanuel, a híres amerikai műegyetem, a MIT tornádó-szakértője is - egy másfél méter magas modellel bizonyította a légörvény-generátor hasznosságát. Elképzelése alapján egy hosszú, kör keresztmetszetű kémény aljánál valamivel magasabban, a kémény belső falán körbe futó csövet helyeztek el. Abban be, majd ki, körbe áramoltatták (a terv szerint egy atomerőmű) utolsó hűtőfokozatának még forró vizét. A csőgyűrű közepén helyeztek elé egy soklapátos légkereket, ami ventillátorként és turbinaként egyaránt működhet. A légkerék lapátjainak végére egy áramfejlesztő forgórészének (rotorjának) a darabjait szerelték, az egészet körülvevő köpenybe pedig az álló részt. Ha tehát forog a légkerék, a generátora áramot termel.

Amikor a csőgyűrűben áramló forró víztől a kémény alján felmelegszik a levegő, felfelé kezd áramolni. A távozó levegő helyére a kémény legalján lévő nyílásokon át friss levegő kerül. Ezzel folyamatossá válik a légáram, ami a légkeréken áthaladva, kezdi azt megforgatni, s felette maga a levegő-oszlop is megperdül. (Úgy, mint - más okból - a tornádók légörvénye.)

Az indításkor a légkereket a generátor külső árammal hajtott villanymotorként megforgatja, így segíti a feláramlás megindulását. A légkerék ilyenkor nem turbina, hanem a ventillátor szerepét tölti be. A folyamat felgyorsulta után a külső áramtáplálás leáll, s most már a levegő hajtotta turbina kezd áramot termelni. A kéményben megpördülő légoszlop belsejében csökken a légnyomás, mert a sűrűbb levegő a forgástól a kémény falához szorul - mint a kávéscsészében a megkevert folyadék is. Ez a pörgés - amint a kis forgószelek, a tornádók, a nagy ciklonok esetében - tartósan megmarad, s a hőtől, meg a magasban kisebb légnyomástól emelkedve, mind gyorsabban pörgeti a légkerekes generátort.

A kis tornádó fennmaradását a hűtővízzel forgatott légkerék tartósan biztosítja. A rendszer a kémény legalján lévő, a levegő-utánpótlást bevezető nyílások lezárásával azonnal leállítható.


A sikeres bemutató láttán már építik az Ontario állambeli Sarnia-ban a harminc méter magas, négy méter belső átmérőjű új légörvény-erőmű modellt, abban a reményben, hogy az már üzemi körülmények között is beválik, s elterjedésével a ma még teljesen elvesző hőmennyiségből jelentős részt újra hasznosíthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását