2024. május 19. - Ivó, Milán

Az indiánok saját országot akarnak

A lakota indiánok önálló országot szeretnének - jelentette be Russell Means jogi aktivista egy sajtótájékoztatón szerdán. A sziú indiánokhoz tartozó lakoták öt amerikai államot érintő ősi területükön hoznák létre saját országukat.
2007. december 20. csütörtök 11:25 - Hírextra
Ülő Bika leszármazottai egyoldalúan visszalépnek az Egyesült Államokkal aláírt szerződésektől. Erről még hétfőn adtak át egy nyilatkozatot az amerikai külügyminisztériumnak.

Means szerint az ötletük teljesen törvényes lépés lenne. Már 1974-ben előkészítettek egy függetlenségi nyilatkozatot. Az ügyet segíti, hogy az ENSZ idén szeptemberben elfogadott egy nem kötelező nyilatkozatot a bennszülött népek jogairól. Ez ellen az Egyesült Államok már akkor is tiltakozott.

A lakota szabadságjogi mozgalom internetes oldala szerint a lakota férfiak várható élettartama kevesebb mint 44 év, ez az egyik legalacsonyabb érték a világon. A tinédzser öngyilkosságok 150 százalékkal gyakoribbak, a csecsemőhalandóság pedig ötszöröse az Egyesült Államok átlagának. Phyllis Young aktivista szerint ez mind az Egyesült Államok elnyomásának következménye. "Nem akarjuk kellemetlen helyzetbe hozni az Egyesült Államokat. A gyerekeink és unokáink életéért harcolunk" - mondta Young. Úgy gondolja, ő már nem éri meg a mozgalom győzelmét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását