2024. május 2. - Zsigmond

A rendőrség nem kéri vissza a 25 milliót

A rendőrség nem kéri vissza a 25 millió forint nyomravezetői díjat Kiglics Attilától - mondta Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. december 20. csütörtök 14:37 - Hírextra

Az alezredes a móri nyomozás lezárásáról tartott sajtótájékoztatót. Arra a kérdésre, hogy - miután bebizonyosodott, hogy nem Kaiser Ede és Hajdú László követte el a móri bűncselekményt, ahogyan előzőleg gondolta a rendőrség - visszakérik-e a nyomravezető díjat, azt válaszolta: nem tervezik ezt.
Mint mondta, a móri ügy kapcsán teljesültek a nyomravezetői díj kifizetésének feltételei, az így megszerzett információkat ellenőrizték, és azok értékelésével az ügyészség és a bíróság is egyetértett.

Azok az információk, amiket kaptunk, nem tartalmaztak valótlan adatot. Indokolatlan lenne visszaperelni, és erre nincs is joggyakorlat - mondta, hozzátéve: véleménye szerint a nyomravezetői díj rendszerébe vetett bizalom miatt nem lenne szerencsés a visszaperelés. Hozzátette: véleménye szerint az sem lenne szerencsés, ha visszamenőleg súlyosítanák Kiglics Attila büntetését.

"A megkapott információk (...) valósak voltak, más kérdés, hogy az ezekből adott logikai láncolat nem a móri ügy tényleges elkövetőit hozta" - jelentette ki.

Kiglics Attila a rendőrségen - és később a bíróságon is - azt vallotta: Kaiser Ede felvetette neki, hogy rabolják ki közösen a móri bankfiókot, ő azonban elzárkózott ettől. A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe Kiglics vallomását a büntetés kiszabásakor.

Az alezredes nem tudott válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy mennyibe került a móri ügy második nyomozása. A rendőrség ugyanis a 2005. május 9-én történt bűncselekmény után két és fél hónappal elfogta Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akiket a bankrablás elkövetésével gyanúsítottak meg.
Kaiser Edét 2005 októberében jogerősen is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla a móri bűncselekményben, tényleges életfogytiglant kapott. Az ítélet szerint Kaiser a pénzintézet ajtajánál őrködött, miközben ismeretlen társa megölte áldozatait. Hajdú László ügyében ugyanakkor új eljárás lefolytatását írták elő, amely jelenleg is tart a Fővárosi Bíróságon. Kaiser Ede ügyében a Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el, ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

Ezzel kapcsolatban Csizner Zoltán elmondta: még folyik a perújítási nyomozás, de az már bebizonyosodott, hogy nincs kapcsolat N. László és Kaiserék között.

Az alezredes arra a kérdésre, hogy kielemezték-e, hol és mikor "ment félre" a nyomozás, kijelentette: a nyomozás végére - amelynek során vádemelést javasoltak Kaiserék ellen - összeállt egy bizonyítéksor, a logikai láncolat a vádemelés mellett szólt. Maradtak lyukak, a rendőrség megpróbálta ezeket betömni, és ennek eredménye, hogy elfogtuk N. Lászlót - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását