2024. május 3. - Tímea, Irma

Közelednek az álláspontok

Valamelyest közeledett az oktatási tárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) álláspontja a képzési hozzájárulás ügyében, megegyezés azonban nem született, a tandíj visszavonása nem sikerült - összegezte a szerdai megbeszélés eredmé
2007. december 19. szerda 19:33 - Hírextra

A szervezet egyetért a tárcával abban, hogy a hallgatóknak hozzá kell járulniuk a képzés költségeihez, azzal azonban soha nem fog egyetérteni, hogy mindenkinek fizetni kelljen csak azért, mert részt vesz a felsőoktatásban, pedig a jelenlegi tandíjtervezet ezt jelenti - mondta a Manherz Károly szakállamtitkárral folytatott tárgyalás után a HÖOK elnöke.

Miskolczi Norbert hozzátette: a díjfizetések, mint például a vizsgaismétlési díj, jó ösztönző erő, ami mintegy 280 ezer hallgatót már érint is, ennek azonban országos keretet kell adni, hiszen a tapasztalható nagy különbségek nem az esélyegyenlőséget segítik elő.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a hallgatóknak nem tudnak a tandíj eltörlését jelentő "karácsonyi ajándékot" adni, de reményét fejezte ki, hogy a minisztérium januárban olyan előterjesztést nyújt be, amely a HÖOK-kal folytatott tárgyalásokra alapszik.

Hangsúlyozta, hogy a döntésnek még a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt meg kellene születnie, hogy a hallgatók tudják, mire számíthatnak.

Arról, hogy ezt elfogadják-e, még nem tudott nyilatkozni, ugyanakkor hangsúlyozta, mindegy hogyan hívják majd a hozzájárulást, annak tartalma számít, hiszen a felsőoktatási végzettségű állampolgárok életük során az adókkal többszörösen visszafizetik képzésük árát.

Közlése szerint sikerült a minisztériumot meggyőzi arról, hogy valóban teljesítményösztönző, amit a HÖOK javasol; a tárca legfőbb jogi kritikája az volt, hogy a HÖOK javaslata díjfizetés, amelyért ellenszolgáltatás jár, de ezt is megoldották.

Törvénymódosításra nyilvánvalóan szükség lesz a HÖOK javaslatának bevezetéséhez, mivel a törvényből törölni kell a tandíjra vonatkozó részeket - mondta Miskolczi Norbert.

Az őszi tárgyalások legnagyobb eredményének nevezte, hogy a hallgatók legjobban tanuló 15 százaléka minden intézményben mentesülne a tandíjfizetés alól. Megjegyezte azonban, nem értik, hogy ez miért éppen 15 százalék.

Kiemelte azt is: sikerült a minisztériumot meggyőzni arról, hogy a minden évben fizetendő tandíj nem ösztönzi a hallgatókat jobb teljesítményre, mivel már jelentkezésük előtt tudják, fizetniük kell majd.
A HÖOK írásos összegzése szerint az egyeztetések során egyértelművé vált, hogy a szervezet javaslata a jogszabályi környezetbe beilleszthető, és az intézmények elismerték, hogy az nem okoz jelentős bevételkiesést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását