2024. május 2. - Zsigmond

Eltemették az akadémikust

Budapesten a Farkasréti temetőben búcsúztatták, majd szülővárosában, Monoron helyezték végső nyugalomba szerdán a december 9-én elhunyt Borzsák István akadémikust, nemzetközi hírű klasszika-filológia professzort.
2007. december 19. szerda 18:17 - Hírextra

Borzsák István 1914. december 24-én született. A Pázmány Péter Tudományegyetemen végzett 1936-ban, 1932 és 1939 között tagja volt az Eötvös Kollégiumnak. Fő kutatási területe a római irodalom volt, kiemelkedő fontosságúak Horatiusról, a római történetírásról, különösen Tacitusról szóló munkái. Jelentőset alkotott a Nagy Sándor-hagyomány továbbélésének terén is. Az ókortudomány területén ma működő kutatók szinte mind tanítványai voltak.

Borzsák István az ELTE Ókortudományi Intézetének professzora, Széchenyi- és Herder-díjas akadémikus, az akadémiai aranyérem tulajdonosa, számos külföldi akadémia tagja, hazai és külföldi egyetemek díszdoktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Kossuth Lajos Tudományegyetem egykori tanszékvezető egyetemi tanára, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, az ELTE professzor emeritusa, az Eötvös Collegium kurátora.

Borzsák Istvánt a Farkasréti temetőben Maróth Miklós akadémikus méltatta a Magyar Tudományos Akadémia, Ritoók Zsigmond az ELTE és a tanítványok, és Takács László az Eötvös Collegium nevében. Monoron a református egyház szertartása szerint helyezték örök nyugalomba Borzsák Istvánt.

Halálával az ókortudomány és a középkori latin filológia világszerte elismert, fáradhatatlan mestere távozott körünkből. Tudományos és tanári igényessége, erkölcsi hitele és higgadt bölcsessége, embersége mindannyiunknak hiányozni fog - olvasható gyászjelentésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását