2024. április 28. - Valéria

Érik a demokrácia?

A hétfői sztrájk, az egészségbiztosítási törvény és a Fidesz népszavazási kérdései is terítékre kerültek az Info Rádió Aréna című műsorában, amelynek kedden Orbán Viktor volt a vendége.
2007. december 19. szerda 07:08 - Hírextra

Magyarországon érik a demokrácia - értékelte a Liga szakszervezetek által szervezett hétfői sztrájkot a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hozzátette, hogy a nyugati demokráciák a közéletben az állampolgárok részvételét feltételezik. Megjegyezte, hogy ezt már a novemberben is látta, mert az akkori sztrájkokat sem pártok szervezték. A pártelnök szerint a sztrájkolóknak vannak félelmeik, és emlékeztetett rá, hogy korábban a BKV két szakszervezeti vezetője is elvesztette állását.

Orbán Viktor az egészségbiztosítási törvény megszavazását példátlan esetnek nevezte. Szavait azzal magyarázta, hogy egy mindenki sorsát érintő törvényjavaslathoz hétfőn délelőtt még 133 módosító indítványt nyújtottak be. Emellett 123 helyen a törvény nem szabályozza az adott kérdést, helyette ezt a kormánynak kell megtennie végrehajtási rendeletekkel. A politikus szerint ráadásul néhány az SZDSZ-hez közel álló értelmiségit leszámítva az egész társadalom a törvénnyel szemben foglalt állást.

Elismerte, hogy a Fidesz kedd délelőtti frakcióülésén szóba került az is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben, de állítása szerint erről még nem született döntés.

Arról nem nyilatkozott, hogy milyen döntést vár Sólyom Lászlótól az ügyben, mert - mint mondta - nem akarja a köztársasági elnököt előzetesen befolyásolni.

Azt viszont egyértelműsítette, hogy ha pártja kormányra kerül, visszaállítják az eredeti állapotot az egészségügyben. "Abban senki ne reménykedjen, egyetlen befektető sem, hogy tud olyan szerződést kötni a magyar állammal, amely a következő kormányt megakadályozza abban, hogy ezt visszaalakítsa" - nyomatékosította a pártelnök.

Arra számítanak, hogy a "kormány valamelyik civil bőrbe bújt ágense" még be fog nyújtani egy jogorvoslati indítványt - mondta a Fidesz vizitdíjat, kórházi napidíjat és tandíjat érintő népszavazási kérdéseiről, amelyek esetében az Országgyűlés hétfőn fogadta el a referendumot elrendelő határozatot. Megjegyezte, a referendum eredményeinek ismerete nélkül nem akar arra választ adni, hogy milyen következményei lehetnek a voksolásnak.

A Fidesz Erős Magyarország című programja kapcsán azt mondta, hogy kormánya kerülésük esetén meg tudják teremteni a növekedés gazdasági feltételeit, mert a Fidesz korábban egyszer már egy nagyságrenddel magasabb növekedési pályára állította az országot. Ilyen előfeltételekként említette az adó- és járulékcsökkentést, a korrupció és a bürokrácia radikális visszanyesését, valamint az állami költségvetés kifizetéseinek reálszinten való befagyasztását.

A 2007-es évet értékelve Orbán Viktor azt mondta, hogy fontos lépéseket tettek egy történelmi szövetség létrehozása érdekében. Hozzátette, hogy reméli, ez a szövetség minél hamarabb létrejön, és elég erős lesz ahhoz, hogy politikai fordulatot érjen el Magyarországon.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását