2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hétmilliárdot ígértek

Több mint hétmilliárd dollárt ajánlott fel a nemzetközi közösség, a Palesztin Hatóság uralta területek fejlesztésére Párizsban. - jelentette be hétfőn este Bernard Kouchner, francia külügyminiszter. Ez az összeg jóval több, mint amennyit Mahmud Abbász pal
2007. december 18. kedd 06:43 - Hírextra
Az Egyesült Államok külügyminisztere, Condoleezza Rice az "utolsó esélynek" nevezte a Párizsban rendezett egynapos tanácskozást. Rice szerint a több mint 90 delegáció részvételével szervezett adományozó konferencia megmentheti a palesztinokat a teljes gazdasági összeomlástól. A francia külügyminiszterre hivatkozó hírügynökségek egybehangzó jelentése szerint, a felajánlott összeg megduplázódott a kora esti órákban.

Mahmud Abbász palesztin elnök hétfőn arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy finanszírozzák a mintegy 5.6 milliárd dolláros, közel ezer milliárd forintos fejlesztési terveket. A résztvevők 7.4 milliárd dollárt, több mint 1300 milliárd forintot ajánlottak fel, amelyet a Palesztin Hatóság a következő években, részletekben vehet fel.

Magyarország képviseletében Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára ajánlott fel 200 ezer eurót, azaz 51 millió forintot. Az Európai Unió 650 millió dollárt, az Egyesült Államok 555 millió dollárt ajánlott fel a palesztin gazdaság helyreállítására. Szaúd-Arábia 500, Nagy-Britannia 490, Franciaország és Svédország 300 millió dollárt ajánlott fel.

Az izraeli küldöttséget vezető Cipi Livni külügyminiszter támogatásáról biztosította a palesztin fejlesztési terveket. Livni szerint a nemzetközi közösségnek ugyanakkora erőfeszítéseket kell tennie az izraeliek biztonságának megteremtéséért, mint a palesztin gazdaság helyreállításáért.

Az Oxfam, nemzetközi szegénységkutató szervezet szerint a palesztin fejlesztésre szánt pénzek folyósítása előtt átláthatóbbá kell tenni a Palesztin Hatóság elosztó rendszerét, mert az elmúlt években több millió dollárnyi segélynek veszett nyoma.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását