2024. április 19. - Emma

A kiigazítás áldozata a gazdasági növekedés

A kedvezően alakuló államháztartási kiigazítás áldozata a gazdasági növekedés, amely idén várhatóan 1,5 százalékos lesz, és jövőre sem haladja meg a 2,5 százalékot a Kopint-Tárki kedden bemutatott konjunktúrajelentése szerint.
2007. december 18. kedd 19:18 - Hírextra
A kiigazítási programnak mind a kedvező, mind a kedvezőtlen gazdasági hatásai meghaladják a várakozásokat - állapítja meg a jelentés. Az államháztartás hiánya gyorsabban csökken az egyébként is jelentős várakozásokhoz képest. A konvergenciaprogramban tervezett 6,8 százalékos deficittel szemben a GDP 6,2-6,3 százaléka körül alakul várhatóan a hiány.

Ugyanakkor a növekedési áldozat is nagyobbnak bizonyul a vártnál: bár az utolsó negyedév adatai még nem ismertek, az első háromnegyed év alapján a gazdasági növekedés üteme 2007-ben már aligha haladhatja meg az 1,7 százalékot, valószínűleg inkább 1,5 százalék körüli lesz.

Hasonlóképpen meghaladja a várakozásokat a másik kedvezőtlen mellékhatás, az infláció mértéke is. Az áfa-emelés és a szabályozott árak erőteljes növelésének hatására az infláció ismét meglódult, és az árindex egyéb, előre nem kalkulálható okok miatt legalább 1-1,5 százalékponttal magasabb, mint ahogy arra számítani lehetett., 8 százalék körüli lesz az év végére.

A kiigazítás fő vesztesei - a közösségi szolgáltató ágazatok mellett - azok a szektorok, amelyek leginkább a hazai piacon értékesítenek. A legnagyobb vesztes az építőipar, amely az elmúlt években jelentős kapacitást épített ki, jórészt az állami infrastrukturális beruházások miatt, idén azonban jóval kevesebb megrendeléshez jutott, mint a korábbi években.

Az elemzés szerint jövőre még nem várható a gazdaság számottevő élénkülése. Az idén érvényesülő negatív tendenciák alapjában véve jövőre is jellemzőek lesznek, legfeljebb némi szerkezeti átalakulás jelezhető előre. A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az idei 1,5 százalékos GDP-arányos növekedés jövőre 1 százalékponttal lesz gyorsabb, vagyis 2,5 százalék körül mozog majd várhatóan.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását