2024. április 29. - Péter

Schengen után is kell papír

Magyarország pénteki schengeni csatlakozása után is kell valamilyen igazoló iratot magukkal vinni az utazóknak és a tagállamokon belül vannak, akiknek továbbra is kötelező lesz az útlevél.
2007. december 17. hétfő 20:02 - Hírextra

A 14 év alatti gyerekeknek ugyanis személyi igazolvány híján ezzel kel majd igazolni magukat a schengeni országokon belül. A nagykorú magyarok azonban bármilyen igazolvánnyal utazhatnak az Unióban, kivéve öt, a schengeni egyezményhez még nem csatlakozott országot. Mivel a szlovén, szlovák és osztrák határokon az ellenőrzés megszűnik, a schengeni határokon bárhol, bármikor át lehet lépni, még a zöldhatáron is.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerint a határellenőrzések megszűnése - a szlovén, szlovák és osztrák határokon - nem jelenti azt, hogy papírok nélkül lehet utazni a schengeni tagállamokban. Az IRM szerint fontos, hogy a 14 év alattiaknak továbbra is kötelező az önálló, érvényes útlevél. A nagykorú magyarok sem utazhatnak bármilyen arcképes igazolvánnyal, csak valamelyik érvényben lévő személyi igazolvány fajtával, vagy szintén útlevéllel. Ha ezek közül valamelyik megvan, péntektől bárhol - akár a zöldhatárokon is - át lehet kelni az Ausztriába, szlovéniába és Szlovákiába vezető határszakaszokon, illetve a schengeni területen bármely határon- tájékoztatta a Független Hírügynökséget az IRM sajtóosztálya. Ezeket nem a határokon ellenőrzik, de segítségükkel tudják csak igazolni magukat a magyarok külföldön.

Öt uniós ország még nem tagja a schengeni övezetnek: Bulgáriába, Romániába, Ciprusra, az Egyesült Királyságba és Irországba utazók péntektől is számítsanak határellenőrzésre. Svájc, bár nem uniós ország, viszont schengeni tagjelölt, ezért a magyarok kilencven napra akár személyi igazolványukkal is beutazhatnak. Igaz, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint itt ajánlott az új, kártyás igazolványt használni.

A schengeni országok területén egyébként a nagykorúak akár az 1991 előtt készült, keményfedeles, népköztársasági címeres személyit is használhatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását