2024. május 6. - Ivett, Frida

100-300 eurót költenek Karácsonyra

Várhatóan átlagosan 100-300 eurót költ minden belga állampolgár karácsonyi ajándékokra ebben az évben a nagykereskedelmi vállalatok szövetségének (Fedis) adatai szerint.
2007. december 17. hétfő 07:43 - Hírextra
A 25 ezer vásárló bevonásával készített felmérésből kitűnik, hogy - elsősorban talán az árak érzékelhető csökkenésének köszönhetően - Belgiumban a karácsonyi piac sztárjai ebben az évben az óriásképernyős LCD televíziók, de igen jól fogynak a műholdas helymeghatározó készülékek, a GPS berendezések is. Az előző évekhez hasonlóan továbbra is nagy az érdeklődés az MP3-as készülékek iránt.

A könyvpiacot három, francia nyelven író szerző műve - köztük két szórakoztató-humoros olvasmány - vezeti. Az egyik ironikus írás - utalva a mostani belpolitikai felfordulásra, az úgynevezett "narancs-kék" (orange-bleu) jobbközép koalíciós próbálkozások eddigi kudarcára - "a kék színű narancsok országának" (Au pays des oranges bleues) nevezi Belgiumot.

Sokan tervezik, hogy ajándékutalvánnyal, vagy az üzletek által előre elkészített, kevésbé személyes ajándékcsomaggal lepik meg szeretteiket, ismerőseiket.

A játékboltokban a roham - a kereskedők örömére - már korábban, november vége felé elkezdődött, Belgiumban ugyanis Mikuláskor az obligát csokoládé mikulások és egyéb édességek mellett "fajsúlyosabb" ajándékok is dukálnak a kicsiknek. A Fedis szerint évek óta tapasztalható jelenség, hogy a Mikulás előtt felfutó kereslet decemberben - egészen karácsonyig - folyamatosan tovább növekszik. Tavaly például Mikulás és karácsony között mintegy 20 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak a boltok. Az eddigi adatok szerint az idén az elektronikus társasjátékok, köztük a Monopoly elektronikus változata örvendenek a legnagyobb népszerűségnek a vásárlók körében.

Belgiumban, ahol egyébként a nagyobb üzletek és áruházak vasárnap zárva tartanak, a nem élelmiszert árusító kereskedelmi egységek kétharmada kinyitott december 16-án vasárnap, és a boltok mintegy 70 százaléka tervezi, hogy még egy utolsó roham erejéig fogadja az utolsó pillanatban érkező vásárlókat jövő vasárnap, december 23-án is.

A Fedis adatai szerint egyébként Belgiumban az emberek az összes internetes beszerzés mintegy 30 százalékát a karácsony körüli időszakra időzítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását