2024. április 28. - Valéria

Googlepedia

Ingyenes online tudástárat fejleszt a Google. A Knol néven futó projektről az informatikai óriáscég műszaki alelnöke számolt be. "Bátorítani akarunk mindenkit, aki alapos tudással bír egy adott témáról, hogy írjon róla szócikket" - írta Udi Manber a hivat
2007. december 15. szombat 07:20 - Hírextra
Az amerikai vállalat csak az infrastruktúrát biztosítja, a főszerep és a felelősség a szerzőé. Az olvasók nem manipulálhatják, szerkeszthetik át a portálon megjelent szövegeket - ez a legfontosabb különbség a Wikipediához, a legnépszerűbb weblexikonhoz képest.

A szerzők nem maradhatnak névtelenek, még fényképet is kell csatolniuk az írásokhoz. Az egyes közreműködők dolgozatai külön-külön oldalon szerepelnek majd, akkor is, ha ugyanarról a témáról szólnak, ellentétben a Wikipediával, ahol összedolgoznak a szerzők és a közös munka egy összefüggő szöveggé áll össze.

A szócikkek versenyeznek majd

A Knol a közösségi portálokról ismert alkalmazásokat is kínál: a felhasználók értékelhetik a szerző munkáját és kommentárt fűzhetnek hozzá. Így aztán a szócikkek versenyeznek egymással, és az olvasó dönti el, hogy melyik a jobb, alaposabb írás.

A Knol elnevezés az angol knowledge, azaz ismeret, tudás szóból származik. "Jelentése tudásegység, a tudás egy darabkája" - írta Udi Manber. A Google célja, hogy a felhasználók minden létező ismeretet megtaláljanak a portálon, a Knol legyen az első webhely, amit felkeresnek, ha utána akarnak nézni valaminek.

A fejlesztés a héten érkezett az utolsó fázisba, most kiválasztott olvasók tesztelik a portált, és amikor majd elindul, a tudásukat önként megosztó online-enciklopédisták akár pénzt is kereshetnek. Eldönthetik, hogy az általuk írt szócikkek mellett legyen-e reklám, és ha hozzájárulnak, akkor részesülnek a bevételből.
Forrás: MTI-hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását