2024. április 25. - Márk

Ez egy gyönyörű barátság kezdete...

Az Európai Unió (EU) egynapos pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján megállapodás született arról, hogy az Európai Unió egy "polgári válságkezelő missziót" küld Koszovóba, amely egyszersmind azt is jelzi, hogy az EU kész vezető szerepet betölteni a névleg Sz
2007. december 15. szombat 07:06 - Hírextra
Az elfogadott dokumentum szerint a status quót hosszú távon nem lehet fenntartani és a regionális stabilitás szempontjából megfelelő megoldást kell találni. Koszovónak olyan státusra van szüksége, amely demokratikus, több nemzetiségű, alkalmas a kulturális, vallási és kisebbségi örökség védelmére. Az uniós misszióban - mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csúcs utáni sajtótájékoztatóján elmondta - Magyarország is képviselteti magát. Ennek pontos részleteiről a mostani tanácskozáson nem döntöttek, azt a külügyminisztereknek kell majd kidolgozniuk.

Az EU ismét kiemelte, hogy világos perspektívát kíván adni a Nyugat-Balkán országoknak, a régió egészét ugyanis az Unión belül akarja látni. A csúcson hosszas vita folyt arról, miképpen kezeljék Szerbiát, amely ellenzi Koszovó elszakadását. A zárónyilatkozat megállapítja, hogy az EU arra törekszik, hogy Szerbia integrációja érdekében minél hamarabb aláírják a stabilitási és együttműködési megállapodást, - feltéve, hogy Belgrád együttműködik a háborús bűnök kivizsgálását folytató hágai nemzetközi bírósággal - és ezt követően felgyorsul Szerbia tagjelölté válása.

A csúcs döntött arról, hogy Felipe Gonzales Spanyolország volt szocialista kormányfőjének vezetésével egy kilenc fős testület, egy úgynevezett Reflexiós Csoport, az Európai Unió 2020-2030 közötti jövőképét dolgozza ki. Feladatuk lesz megállapítani, hogy milyen külső és belső kihívásokra kell felkészülnie a közösségnek. A mandátumot úgy határozták meg, hogy a csoport ne foglalkozzon intézményi kérdésekkel (azokat a reformszerződés úgyis megoldotta), se bővítési kérdésekkel, és ne érintsék a költségvetést befolyásoló közösségi politikákat. Ezzel szemben térképezzék fel a szakértők a másfél évtized múlva várható bevándorlási kihívásokat, a fenntartható növekedés szempontjait, például az energetikai kihívásokat, hogy milyen mértékben módosulhat az európai szociális modell és milyen biztonságpolitikai környezettel szembesülhet majd az akkori unió.

A testületnek jövő év közepére kell felállnia, most csak annyi dőlt el, hogy az elnök mellett felkérik Jorna Ollilát a Nokia vezetőjét és Vaira Vike-Freiberga volt lett elnököt: vegyenek részt a testület munkájában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korainak tartotta a kérdést, hogy lesznek-e magyar ambíciók a csoportban való részvételre. Előbb a parlamenti pártokkal kell egyeztetni és esetleg a környező régiókkal, országokkal- tette hozzá a politikus.

A csúcson foglalkoztak az uniós versenyképesség javításával, az úgynevezett lisszaboni stratégia felülvizsgálatával is. A találkozó résztvevői felszólították az Európai Bizottságot, hogy 2008-ban tegyen le az asztalra egy átfogó bevándorlás politikáról szóló javaslatot, amely tartalmazza a legális, irányított migrációt is. Ez a lépés lenne az, amely pozitívan hathat a foglalkoztatottságra, a gazdaság növekedésére, az EU versenyképességére. Ebben olyan konkrét lépések is lesznek, mint például az illegális munkavállalók alkalmazóinak egységes büntetése.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását