2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Spielberg levelezget

Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező, a 2008-as pekingi olimpia művészeti tanácsadója csütörtökön levélben kérte a kínai elnököt, hogy vesse latba befolyását a szudáni kormányra a polgárháborús dárfúri térségbe érkező békefenntartó erők érdekében.
2007. december 14. péntek 11:12 - Hírextra
A helyzet sürgetésének megújuló érzésével írok most önnek abban a reményben, hogy Kína meg fogja kettőzni erőfeszítéseit, hogy nyomást gyakoroljon Szudánra egy igazságos békemegállapodás megkötésére, és hogy végre véget vessen a népirtásnak" - írta a nagy tekintélyű filmmogul Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfőnek.

"Kérem, ösztönözze Szudánt, hogy fogadja el - és minél előbb segítse elő - az Egyesült Nemzetek meghatalmazott vegyes békefenntartó erőinek jelenlétét" - hangsúlyozta Spielberg, aki júliusban már kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kínai vezetés nem lép Dárfúr ügyében, lemond olimpiai megbízatásáról.

Kínának a szudáni olajüzlet egyik legnagyobb befektetőjeként komoly befolyása van az országban. Korábban azzal vádolták meg, hogy a térségben megszegi a nemzetközi szabályokat és tovább szítja a polgárháborús vérontást azzal, hogy fegyvereket ad el Szudánnak, amelyek végül Dárfúrba jutnak.

Az ENSZ 26 ezer békefenntartó térségbe vezénylését rendelte el, ám a kartúmi kormány akadékoskodása és logisztikai problémák miatt egyelőre kétséges a misszió jövője.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását