2024. április 20. - Tivadar

Minden út romákhoz vezet?

A hétvégén Tatárszentgyörgyön masírozott a Magyar Gárda. A békésen lezajlott esemény után az ombudsmanok levélben határolódtak el a demonstrációtól, így tett Sólyom László köztársasági elnök is. Most újabb felvonulás készül Kerepesen. Tényleg cigányellene
2007. december 13. csütörtök 12:39 - Constantinovits Milán
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a tatárszentgyörgyi akció után levélben fordult minden közjogi méltósághoz határozott állásfoglalást kérve. A köztársasági elnök egy napon belül közzétette nyilvános válaszlevelét, amelyben világossá tette, hogy a Magyar Gárda rendezvénye cigányellenes éllel bírt, épp ezért elfogadhatatlan: „Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat.” Az elhangzott szónoklatokról pedig kijelentette: „Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom.

Mitől félnek a kerepesi cigányok?

Úgy tűnik azonban, a hétvégi erődemonstráció nem marad unikális eset, hiszen pénteken Kerepesre hirdettek hasonlót. A radikális Kuruc.info hírportálon közzétett felhívás szerint: „Településünknek komoly problémát okoz a helyi iskola kihasználatlansága. Ennek legfőbb oka hogy hosszú évek óta 20-30 diák és szüleik teszik lehetetlenné a békés mindennapokat. Tarthatatlan módon szinte elüldözik és a környékbeli tanintézményekbe kényszerítik az egyébként kerepesi gyerekeket. Mindennaposak a lopások, a fizikai bántalmazások és a megfélemlítések. Lépjünk fel egységesen az erőszak ellen és a gyermekeink békés napjai érdekében!

Kerepes a fővárosi agglomeráció alvótelepülése, kilencezer lakosú község a Gödöllői-dombság lábánál. A lakosság hat-hét százaléka romának vallja magát, de eddig az országos médiában nem lehetett hallani etnikai jellegű konfliktusról. A felvonulás nyíltan nem is tesz említést a kisebbségről, ugyanakkor Gáspár Tiborné, a kerepesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke egyértelműen romaellenes üzenetet olvas ki a kezdeményezésből. Mint mondta, eleinte a község cigánytelepén akartak átvonulni a szervezők, de a rendőrség ezt megtiltotta, így a polgármesteri hivataltól a futballpályáig tarthat csak a demonstráció.



Gáspár Tiborné és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője is levelet írt a helyi polgármesternek a tüntetés megakadályozását kérve, de eddig Franka Tibor nem válaszolt a megkeresésükre. A rendőrségnek ugyanakkor nincs tudomása arról, hogy a Magyar Gárda is megjelenne Kerepesen, ahogy Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: a bejelentés szerint a megmozduláson szülők és magánemberek vesznek részt. Sokakat aggaszt azonban, hogy a felhívást a Magyar Önvédelmi Mozgalom adta ki, és a Kuruc.info szerint a település „cigányok által veszélyeztetett” iskolájáért szervezik.

„Semmiféle cigányellenességről nincs szó”

Beszélgetés Franka Tiborral


Franka Tibor
1952. január 28-án született Szolnokon. Később a főváros határába költözve technikus lett, majd segédmunkás, üzemvezető, díszlettervező, zenekarvezető, irodalmi színpad rendező, újságíró, (1980-ban végezte el a MUOSZ iskolát ) rádiós és televíziós műsorvezető, főmunkatárs, főszerkesztő. 1975-ben államellenes izgatásért 6 hónap szigorított börtönre ítélték Budapesten.

2002-ig a Pannon Rádió műsorvezetőjeként dolgozott, majd a MIÉP elnökének felkérésére időközi választáson Dabas térségében indult.

2006 óta Kerepes polgármestere. Több közéleti kérdéseket taglaló könyv szerzője.
A helyi cigány önkormányzat vezetője viszont úgy véli, a felvonulás igazi célja az, hogy rábírják a roma szülőket arra, hogy ne a kerepesi intézménybe járassák gyermekeiket. Vagyis megfélemlítés a szervezők célja. A tisztánlátás érdekében megkerestük Franka Tibort polgármestert, hogy választ kapjunk a sajtóban megjelent feltételezésekre.

Polgármester úr, mit kell tudni a kerepesi felvonulásról?

Én is tegnap kaptam meg a szórólapot, ezt a kerepesi iskoláskorú gyermekek szülei szervezik. Településünknek komoly problémát okoz a helyi iskola kihasználatlansága, ez igaz, mert háromszázan járnak oda hatszáz helyett. A szülők szerint ennek oka húsz-harminc diák és azok szüleinek viselkedése, amely lehetetlenné teszi a békés mindennapokat, ez áll a közleményben, melynek aláírója Szászi Zoltán szülő. Ennek a demonstrációnak semmi köze egyetlen párthoz, egyesülethez, nem a politikáról szól, hanem a gyerekeinkről – írják ők. Én beszéltem a szervezőkkel a mai napon, az iskolában összehívtam a tanárokat, és a szervezőt is. Mondtam nekik, hogy közeledünk a karácsonyhoz, ezért halasszák el, mégsem jó dolog az ünnep előtt ilyet rendezni. Nekem erre azt mondta a szervező szülő, hogy ő a rendőrségtől az engedélyt megkapta, megérti az aggodalmamat, de nem halasztják el, és vonulnak. Ugyanakkor semmiféle cigányellenességről nincs szó.

A médiában mégis kifejezetten cigányellenes demonstrációnak értékelik a megmozdulást.

Nem felolvastam a hirdetményt? Hol hallott benne cigány szót? Ha a pincér visz magának egy pohár rizst, akkor ön nem fog erősködni, hogy ez tarhonya, mert akkor vagy kiröhögik magát, vagy közlik, hogy menjen máshova! Itt békés felvonulásról van szó a szülőkkel együtt, a gyerekek biztonságáért, az erőszak ellen. Világszerte lövöldöznek a diákok, magukra és a tanárokra is. Egyes kisebbségi politikusok önmaguk fényezésére, politikai céljaik érdekében csúsztatnak és hazudnak. Belehazudják ebbe a vonulásba a kisebbségellenességet, pedig nincs ilyen!

Ennek ellenére Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, és a kisebbségi önkormányzat helyi vezetője is írt önnek levelet, hogy tiltsa meg a tüntetést.

A kisebbségi önkormányzat valóban írt egy levelet nekem, hogy akadályozzam meg a cigányellenes tüntetést. Csakhogy! Egy: nem cigányellenes. Kettő: ha a rendőrségtől engedélyük van, én megakadályozni nem tudom. Három: szóltam, hogy halasszák el. Ezt nem teszik meg, ennél többet én nem tudok lépni. Valakik szítják a tüzet, és bőrfejűekkel fenyegetőznek. Pár napja a kerepesi cigányság tüzet rakott az utcájukban, hogy mutassák, ők félnek. Kimentem hozzájuk, velük éjszakáztam, és megmondtam nekik, hogy nem eshet bántódásuk. Ez politikai uszítás csupán. Felhívott ugyanakkor a Magyar Gárda, de közöltem velük, hogy ne jöjjenek ide.

Eredetileg volt arról szó, hogy jön a Gárda?

Nem én szervezem! Engem ma hívtak fel a Magyar Gárdától, hogy csatlakoznának, és én kértem, hogy inkább ne.

S mit gondol, ott lesznek?

Nem tudom, ezt ők döntik el.

Elvonatkoztatva a demonstrációtól, miért kihasználatlan a helyi iskola?

Hatszáz férőhelyes az iskola, ez az alapprobléma. Évente százmillió forint pluszt fizetünk emiatt. Lassan ott tartunk, hogy nem tudjuk fenntartani, mert háromszáz gyerek jár csak ide. A tanárok már belefásultak a helyzetbe, hat év alatt felére csökkent a gyereklétszám. Az iskolában mindennapos renitenskedés, a verekedés, a csúnya viselkedés rátett egy lapáttal. Amelyik szülő teheti, nem ide járatja gyerekét. Az iskola hírnevét lerombolták. Közrejátszik az is a kihasználatlanságban, hogy sokan Pestre járnak dolgozni, és ott járatják iskolába gyermekeiket. Mások éppen a fővárosból költöztek ki, de az iskolába visszajárnak oda.
Az a légkör pedig, ami Kerepesen az iskolában uralkodik, országos jelenség, csak most épp nálunk lesz egy szülők által szervezett összejövetel ellene. Az ügy lényege, hogy Magyarországon mélyül a szegénység, és nő a munkanélküliség, ami fokozottan igaz a kisebbségekre. De a szegény családból származó gyerekek bőrszínre, nemre, vallásra való tekintet nélkül nehezebben illeszkednek be. Sokan éhesen érkeznek az iskolába, ott esznek csak. A szülők nem törődnek velük, és azt mondják, miért nem foglalkozik a gyerekekkel az iskola. Ha pedig a gyereküket megszidják, akkor reklamálnak, hogy mikképp jönnek ehhez a tanárok. Előfordult, hogy a szülők ötösével jöttek be az iskolába és felforgattak mindent. Épp tegnap néztem meg egyes gyerekek „produktumát”: egy ajtót szétrúgtak, egy kézmosócsészét széttörtek, s ez mindennapos.

Nincs akkor etnikai jellege a rendbontásoknak?

Mindenféle gyerek van itt. A cigány vezetők azt akarják meglovagolni, hogy ellenük szól ez a normális légkörért való demonstráció. Az kétségtelen, hogy a kisebbség létszámához viszonyítva több a cigány rendbontó, mert az ő körükben nagyobb a szegénység. De akad ugyanúgy nem cigány gyerek is, aki rendetlenkedik; van sajnos mindenféle. Képzeljen el egy esetet, otthon ül az apa már öt éve, cigizik meg néz ki a fejéből, és reggel próbálja behajtani a gyereket az iskolába, aki tiltakozik. Van most erkölcsi alapja az apának? Nincs. Biztos vagyok abban hogy a tanári karnak is szerepe van a kialakult helyzetért. Ez párosul egy nemzetközi agresszivitással, a tengerentúlon, sőt már Európában is lelövik a diákok egymást, meg a tanárokat, és önmagukat. Egyébként örömmel fogadunk minden tanácsot. Én az egyetlen megoldást abban látom, ha nőne a munkahelyek száma, a szegénység pedig csökkenne.

Ön milyen kapcsolatot ápol a helyi cigánysággal?

Kitűnőt! A cigányok hozzám jönnek gondjaikkal, nem pedig a kisebbségi önkormányzathoz. Akit tudok, foglalkoztatok a hivatal karbantartó részlegében. Az iskolában integetnek nekem a magyar és cigány gyerekek is, nincs gondom velük. Saját pénzemből adtam egy vesebajos apának és fiának tízezer forintot a gyógykezelésre. Másnak, aki az édesanyját ment látogatni, adtam kétezer forintot utazásra. De említhetném azt is, hogy harminckét mázsa lisztet szereztem ingyen, amit tízkilós csomagokban szintén ingyen vihetnek haza az emberek. Máskor kétszázötven mázsa krumplit osztottunk szét, tehát igyekszünk harcolni a szegénység ellen. A cigányok mindennapos vendégek nálam. Itt nincs fogadóóra, hozzám bármikor jöhet bárki, akinek baja van.

Milyen fejlesztések történtek Kerepesen, amióta ön a polgármester?

Jövő tavasszal betonüzemet létesítünk a polgármesteri hivatal mellett, amivel újabb munkahelyeket kívánunk teremteni, és járdalapokat gyártani, amikre a községnek szüksége van. Leaszfaltoztunk egy utcát, egy másikat díszburkolattal láttunk el, helységnévtáblát helyeztünk ki. Az iskolát és az óvodát próbáljuk felújítani. Emellett van társadalmi élet is itt, a cigányságnak minden évben bált rendezek, illetve megszerveztem a cigány családok hétvégéjét is. S nagyon jó a viszonyom velük. Itt arról van szó, hogy némely kisebbségi vezetők így próbálják fényezni magukat, ami csúnya dolog. A cigánysággal igenis kell foglalkozni, de ehhez ennek a tüntetésnek semmi köze nincsen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását