2024. április 29. - Péter

Bőhm András kontra főpolgármester

A közigazgatási hivatalhoz fordul Bőhm András (SZDSZ) a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, mivel jogsértőnek tartja Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester azon döntését, amellyel felfüggesztette annak a testületi határozatnak a végrehajtásá
2007. december 13. csütörtök 16:10 - Hírextra

Bőhm András ezt a bizottság csütörtöki ülésén jelentette be, a főpolgármester döntéséről kapott levél ismertetésekor.

Demszky Gábor szerint a bizottság döntése ellentétes a fővárosi színházi koncepcióval, s ezért önkormányzati érdeket sért. Jelzi, hogy a koncepció alapján pályáztatásra van szükség a színigazgatói megbízatásoknál. A direktoroknak ugyanis fel kell készülniük a tervezett színházi struktúraváltásra. Emellett meg kell felelniük a koncepcióból eredő új kihívásoknak. Ezek közt említi a 2009-től bevezetendő új normatív színház-finanszírozási rendszerből adódó feladatokat. Ezek a külső források, szponzorok bevonását tehetik szükségessé, és "komoly üzemszervezési, vezetési, marketing és PR tevékenység ellátását" vonják maguk után.

Bőhm András közölte, "nem felel meg a tényeknek" a főpolgármester azon érvelése, miszerint a bizottság döntése ellentétes a színházi koncepcióval. A szabad demokrata politikus egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a főpolgármester részben arra hivatkozott, hogy a legbiztosabban úgy lehet a megfelelő személyt kiválasztani, ha pályázatot írnak ki. Az elnök rámutatott, hogy a tavaly októberben megválasztott Fővárosi Közgyűlés működése során még egyszer sem fordult elő, hogy pályázattal döntöttek volna megszűnő vezetői megbizatásokról. Példaként említette, hogy a közszolgáltatási cégek vezérigazgatóit, a BKV-tól a Főtávon át a fürdőigazgatóságig, egyszer sem pályázattal választották ki.

Hozzátette: ezért a főpolgármester állítása "vagy nem felel meg a jogszabályok megkívánta indoklásnak", vagy ha megfelel, akkor felvethető az, hogy miért történt másként a gazdasági cégek vezetőinek kinevezése. Az elnök megjegyezte, "végtelenül igaztalannak" tartja a főpolgármester lépését, mivel a bizottság folyamatosan jelezte, hogy baj lesz a koncepcióval, amelynek készítésébe nem vonták be a testületet.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök egyetértett az elnökkel, hangsúlyozva, ezzel is azt jelzi, hogy nem pártpolitikai erőtérben mennek a dolgok a bizottságban. Úgy vélte, hogy ez ügyben "valamiféle irracionális városvezetői gyakorlat" áll a háttérben. Hozzátette, hogy a koncepcióból a módosítások során kikerült a pályázati előírás.

Rétvári Bence (KDNP) szerint a főpolgármesteri levél semmilyen gondot nem old meg, inkább újakat gerjeszt. Germánné Vastag Györgyi (MSZP) felvetésére Bőhm András közölte, hogy ő személyesen a közigazgatási hivatalhoz fordul, nem akadályozza meg egy pályázat kiírását.

A közgyűlés december 20-21-i ülésén dönthet a főpolgármester által felfüggesztett határozatról. Ahhoz, hogy a közgyűlésben kormánypárti többséget kapjon az Új Színház, a Madách Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatói pályázata, szükség van mind a 34 kormánypárti képviselő szavazatára. A bizottságban egy hete Bőhm András és Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök szavazatával utasították el a Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes által javasolt pályázati kiírást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását