2024. április 24. - György

Ne legyen megosztott a magyarság

Az RMDSZ szerint azok a magyarországi politikai erők, amelyek megosztották a romániai magyarságot az európai parlamenti választási kampányban, nem mérték fel, hogy ezzel a román politika megosztási szándékát segítették elő, aminek következtében tovább fol
2007. december 12. szerda 15:57 - Hírextra

Erről Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Kelemen Hunor ügyvezető elnök beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Markó Béla úgy fogalmazott: meg kell teremteniük annak feltételeit, hogy ne termelődjön újra ez a kockázat a romániai önkormányzati és parlamenti választásoknál.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem Tőkés Lászlóval kell megállapodniuk - hiszen ő már európai parlamenti képviselő - hanem az őt támogató erőkkel. Hozzátette: úgy látják, hogy a Fidesszel is le kell ülniük tárgyalni.

Markó Béla véleménye szerint az európai parlamenti választás rendkívül eredményes volt az RMDSZ szempontjából.

Ugyanakkor rossz döntésnek nevezte, hogy a Fidesz a romániai magyarság egységes érdekképviseleténél fontosabbnak tartotta, hogy támogassa saját jelöltjét. Az RMDSZ elnöke kiemelte: a romániai magyarság politikai erejére nagy szükség van, mert a törvényhozásban kisebbségellenes próbálkozásokat tapasztalanak, mint például az anyanyelv használatának korlátozására tett indítványt. Ezért fontos, hogy az EP-választáson nem veszítette el politikai erejét a romániai magyarság - jelentette ki.

Kelemen Hunor szerint Tőkés Lászót terheli a felelősség azért, hogy csak három romániai magyar EP-képviselő van, mert a közös listán négy politikus is bejutott volna a brüsszeli testületbe.

Markó Béla kérdésre válaszolva kitért arra: az RMDSZ támogatja, hogy Tőkés László is az Európai Néppárt frakciójában ülhessen. Kelemen Hunor hozzátette: Vasescu pártja megkereste őket, hogy ebben az ügyben szavazzanak Tőkés László ellen, de visszautasították a kérést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását