2024. április 19. - Emma

Módjával a fahéjjal!

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) azt tanácsolja a fogyasztóknak: mértékkel fogyasszanak fahéjtartalmú élelmiszereket, mert a többek között a fahéjban is megtalálható kumarin nevű aromaanyag nagy dózisban májkárosodást okozhat.
2007. december 11. kedd 08:31 - Hírextra

A kumarin természetes aroma, amely széles körben fordul elő a növényekben, köztük számos gyümölcsben és fűszerben. Legnagyobb koncentrációban a fahéjfélékben található meg. Emellett magas a kumarintartalma a szagos mügének (szesziparban használják), a tonkababnak (brazil tölgy) és a somkórónak (takarmánynövény).

Gyógyszerészeti kutatások bebizonyították, hogy a kumarin nagy dózisban adagolva májkárosodást okozhat. Ilyenkor a máj több enzimet juttat a véráramba, emellett gyulladásba jön, és sárgaság alakulhat ki - áll a MÉBIH közleményében.

A kumarin kellemes illatának köszönhetően a múlt század közepén világszerte a legnagyobb mennyiségben és a legtöbb aroma összetevőjeként használt, szintetikusan előállított aromaanyag volt. Az 1950-es években azonban az USA-ban mérgezőnek találták. Az 1970-es években az egész világon, így Magyarországon is betiltották, így a mesterségesen izolált kumarin az élelmiszeriparban nem alkalmazható, élelmiszerekhez szándékosan hozzá nem adható.

Az élelmiszeripar felelős azért, hogy csak a határértéket meg nem haladó kumarintartalmú fahéjas termékek kerüljenek forgalomba. A fogyasztó annyit tehet, hogy a magas fahéjtartalmú élelmiszerekből mértékletesen fogyaszt. A fahéjjal kismértékben ízesített, megszórt termékeknek például a fahéjas tejberizsnek semmiféle egészségkárosító hatása nincs - állítja a MÉBIH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását