2024. április 20. - Tivadar

Líbia bevásárolt Párizsban

Tízmilliárd euró értékben írt alá szerződéseket Líbia és Franciaország hétfőn este, Moamer Kadhafi líbiai vezető ötnapos francia látogatásának első napján. Az afrikai ország fegyvereket, Airbus repülőgépeket, és tengervíz sótalanítására szolgáló atomerőmű
2007. december 11. kedd 10:17 - Hírextra
A két ország összesen tízmilliárd euró értékben kötött szerződéseket, jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök. Líbia 4,5 milliárd euró értékben vásárol majd hadieszközöket Franciaországtól, közölte a francia elnöki hivatal egyik meg nem nevezett munkatársa. Az együttműködési szerződésben 14 Rafale vadászgép, 35 helikopter és egyéb katonai eszközök, köztük páncélozott járművek, hajók és légvédelmi radarok szerepelnek. Az üzlet részleteiről 2008 nyarán döntenek.

Két líbiai légitársaság összesen 21 repülőgép megrendeléséről írt alá szerződést az Airbus repülőgépgyártóval a két államfő jelenlétében. Az üzlet éréke 3,2 milliárd euró. Ezeken kívűl még építőipari, vízügyi és atomenergiával foglakozó cégek kötöttek üzleteket az észak-afrikai országgal.

Sokan tiltakoztak az egykor a nemzetközi terrorizmust támogató Kadhafi párizsi látogatása miatt. Sarkozy francia elnök ugyanakkor elmondta: a líbiai államfő fogadásával, és a megkötött szerződésekkel jutalmazzák, hogy az afrikai ország lemondott az atomfegyverről, és elítélte a terrorizmust.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását