2024. május 3. - Tímea, Irma

Lendvai: támogatható a reform

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat olyan, amelyet baloldali ember nyugodt szívvel támogathat - mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője kedden Budapesten, a képviselőcsoport ülése után.
2007. december 11. kedd 16:22 - Hírextra
Az előterjesztést a frakció a december 17-i zárószavazáson egyhangúlag támogatni fogja, a szavazás alól felmentést senki sem kért - közölte Lendvai Ildikó. Az MSZP-frakció ülését azt követően tartották, hogy a parlament kedden döntött az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, nem vetődött fel az sem, hogy halasszák el a törvényjavaslat zárószavazását.
Lendvai Ildikó szerint az új rendszer megőrzi a nemzeti kockázatközösség, illetve a szolidaritás elvét, és garanciákat ad arra, hogy az állami többség ezt a szempontot érvényesítse. Mint mondta, a törvényjavaslat arra is garanciát ad, hogy ne legyen semmilyen anyagi, életkorbeli vagy egészségügyi állapottól függő megkülönböztetés a biztosítottak között.

A szocialista frakcióvezető közölte: nem kívántak automatikus igent a frakciótól, azt pedig végképp nem akarták, hogy valaki politikai szimbólumnak tekintse a döntést, és esetleg jobb szakmai meggyőződése ellenére szavazási kényszert érezzen.

Arra a kérdésre, hogy miért tartott két és fél órán keresztül a frakcióülés, Lendvai Ildikó azt mondta, minden nyitott és nem nyitott kérdést újra akartak beszélni, és közel negyven felszólaló volt. Kitért arra, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök a szavazás után szólalt fel, a frakciónak az volt a dolga, hogy "maga kínlódja ki véleményét". A frakcióvezető tájékoztatása szerint a döntés után arra kérték a kormányfőt, hogy a további feladatokról, végrehajtási rendeletekről adjon tájékoztatást.

A munka számunkra nem fejeződik be: a frakció részt kíván venni a végrehajtási utasítások kidolgozásában - szögezte le.

Lendvai Ildikó azt mondta, a törvényről és nem a koalíciós partnerről beszéltek a frakcióülésen, a javaslat tartalma pedig az MSZP számára megfelelő. Egy kérdésre, miszerint fordulópontot jelent-e a december 17-i szavazás a koalíció életében, a képviselőcsoport vezetője azt mondta, nem nevezi fordulópontnak hogy egy koalíció, amelyet négy évre megválasztottak, négy évig működik.

A politikus szerint a párbeszéd nem fejeződhet be a jövő heti szavazással. Nagyon sokfajta tévhit, félelem van az emberekben, és ez nem az ő hibájuk - fűzte hozzá. Úgy vélte, a koalíciós pártok azzal voltak elfoglalva, hogy jó törvény legyen a végeredmény, és talán kevesebbet tudtak az érintettekkel beszélni az előterjesztésről. Megjegyezte: a párbeszédre egy év áll rendelkezésre, mivel az új modell 2009. január 1-én kezd el működik.

Lendvai Ildikó kitért arra, hogy jó néhány régióban és megyében már jelentkeztek a szocialista képviselőknél az MSZOSZ képviselői a törvényről való konzultációra.

Az MTI úgy tudja, a frakcióülésen több felszólaló is azt mondta, bár megszavazzák a törvényjavaslatot, nem örömmel teszik ezt. A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az egészségbiztosítási reformnál útelágazáshoz érkeztek: el kell dönteni, előre vagy hátra.
Az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatos kérdésre, hogy a Kálmán László által kezdeményezett népszavazás mellé állnak-e, Lendvai Ildikó azt mondta, a párt elnökségének ülésén döntik el, mit tegyenek.

"De nem az a párt vagyunk, amely kéthavonta szeretne új és új népszavazást kitűzni" - fogalmazott a frakcióvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását