2024. április 28. - Valéria

Rá lehet fázni a fűtésre, de nagyon

Jövőre már kétféle tarifával lehet fizetni a távfűtést Budapesten. Az új tarifával télen több, nyáron viszont kevesebb lesz a számla, mint most. Számít azonban az időjárás is: az új tarifával ugyanis többet lehet majd spórolni, ha enyhe lesz a tél. Nagy h
2007. december 10. hétfő 20:04 - Hírextra
És persze az sem mindegy, hogy ki lakik felújított panelban. A felújított panelekben lakók valószínűleg jobban járnak az új távfűtési tarifával, hiszen ezek a lakások már jobban szigeteltek - vagyis kevesebb energia kell a fűtésükhöz. Eddig ugyanis az éves távfűtési számlának 48 százaléka volt az alapdíj, 52 százaléka pedig a hődíj. Jövőre viszont már lehet egy másik tarifát is választani: itt 35 százalékra csökken az alapdíj, viszont 65 százalékra nő a hődíj aránya.

Ennek a tarifának van egy bizonyos kockázata is, hiszen miután a hődíj egy magasabb arányt képvisel benne, amikor sokkal hidegebb van az átlagnál, akkor nagyobb költségnövekedést élnek meg a fogyasztók. Enyhébb télen pedig ugyanígy nagyobb mértékben csökkennek a díjak - mondta Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője.

Ami viszont nem függ az időjárástól: az új tarifával a melegebb hónapokban - amikor csak az alapdíjat számítják fel - kevesebbet, télen viszont többet kell majd fizetni, mint a régi módszerrel. Ha enyhe lesz a tél, akkor az új tarifával az éves fűtési költség csökken, nagy hideg esetén pedig nő.

A Főtáv a következő napokban folyamatosan tájékoztatja a képviselőket arról, hogy lehet, sőt sok háznak érdemes lesz - tarifát váltani 2008. január elsejétől.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását