2024. április 19. - Emma

Gyurcsány szerint az MSZP támogatja reformpolitikáját

Gyurcsány Ferenc szerint a szocialista párt követi az ő nevével fémjelzett reformpolitikát; a pártelnök-kormányfő a Mozgó Világ című folyóiratnak adott terjedelmes interjújában arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformok megvalósításával járó konfliktus
2007. december 10. hétfő 08:12 - Hírextra

"Szerintem a szocialista párt úgy egészében ezt a programot támogatja, akkor is, ha sokan nehezen viselik a terhét" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a hétfőn megjelent interjúban.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy eddig nem volt olyan - a reformpolitika szempontjából fontos - törvényjavaslata a kormánynak, amit vissza kellett vonni. Nem ült ki egyetlenegy ember sem a szocialista frakcióból, és a kormányból sem állt fel senki. Az MSZP egyetlenegy platformja sem helyezkedett szembe a reformfolyamattal.

"Azaz intézményi, institucionális értelemben stabil a hátország. Természetesen ebben az esetben is igaz az a mondás, hogy a népszerűségnek sok gazdája van, a nehézségeknek kevesebb" - hangsúlyozta.

Természetesnek nevezte, hogy a szocialista pártban vannak, akik "elérkezettnek látják az időt, hogy nyilvánosan építgessék önmagukat mint lehetséges alternatívát", mert szerinte baj lenne, ha ebben a pártban úgy gondolnák az emberek, hogy már nem vihetik többre, mint ameddig eljutottak, és úgy jó a rendszer, ahogy van.

Hozzátette azonban: úgy látja, a szocialista párt bázisán ma a szocialista politikusok közül neki van a legnagyobb támogatottsága.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország történelmi fejlődésének sajátosságából adódik, hogy a reformokat - a külső kényszerítő erők miatt - felülről indítják el, és mihelyst elmúlnak a kényszerítő körülmények, mindjárt eltűnik a reformra való készség is.

Szerinte ezért futott zátonyra alig több mint két év után Magyarország rendszerváltás utáni első, igazi, önként vállalt polgári modernizációs programja, a Polgári Magyarország 1998-ban elindított fideszes programja.

"Amikor 2000 decemberében 16 százalékon áll a Fidesz, nagyjából ott, ahol mi tartunk most, hát feladták és eldöntötték, hogy a hatalom fontosabb, mint a nemzeti modernizáció, és következett a "nemzeti" fordulat... Furcsa a világ, mert most hasonló a helyzet a baloldalon" - mondta.

Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy kompromisszumok sokaságát kell megkötni és konfliktusok tömegét elszenvedni addig, amíg a társadalom elfogadja az új realitást.

"Ebben van egyébként a mostani reformfolyamat nagy ellentmondása is: hogy még a társadalmi elit nagy része is azt reméli, hogy a konfliktusok többsége megúszható. Én azt állítom, hogy ezen konfliktusok többsége nem úszható meg" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását