2024. március 29. - Auguszta

Ehető ajándékok

Sütőtök lekvár, narancsdzsem, házi fűszersó keverék - aki szeret a konyhában pepecselni, az olcsó, ötletes és személyre szabott ajándékokat készíthet még el a barátainak karácsonyig.
2007. december 9. vasárnap 12:23 - Hírextra

A sütőtök filléres nyersanyag és finom házi készítésű csatnikat, azaz édes-sós-fűszeres mártásokat lehet belőle készíteni egy óra alatt. A megfőzött sütőtök kockákat gyömbérrel, narancshéjjal, csilivel, fekete vagy sárga egész mustármaggal is lehet ízesíteni - javasolta az MTI munkatársának Kaldeneker György szakács.

Egy csinos kis dzsemes üvegben még jobban mutat a mártás, ha a hozzávalók - a narancshéj, a citromszelet, az egész bors vagy pici csilipaprika - nem darálva kerülnek bele, hanem darabosan teszik színessé és mutatóssá a kész művet.

Az átfőzött dzsembe nem szükséges tartósítószert sem tenni, ha rögtön az alaposan kimosott üvegbe tölti a háziasszony a forró lekvárt és utána felfordítja 15 percre az üveget.

A kamrában található bármelyik nyáron eltett házi dzsemet karácsonyi ajándékká lehet varázsolni, ha az üveg tetejét szép papírral vagy kockás anyaggal lefedjük és mutatós szalaggal vagy rafiával átkötjük. Hozzá lehet erősíteni egy szárított narancsszeletet, egész fahéjat, no meg egy kis cédulát ünnepi jó kívánságokkal.

Ha egy piros fonott kosárba néhány ilyen dzsemes-zöldséglekváros üveget állítunk - megtöltve a közöket fenyőággal, dióval - még mutatósabb lehet a meglepetés.

Érdemes kimért teákat vásárolni teaszaküzletekben és különféle fűszerekkel, zöldnövényekkel illatosítani, a csipkebogyótól a narancshéjig, az egész koriandertől a karácsonyi fűszerkeverékig, a kimérve kapható szárított vörös áfonyától a fahéjig. Ebből is összeállítható - csinos kis gézzacskókban - egy egész kollekció.

A narancshéjat már most lehet gyűjteni. A narancs alapos megmosása után a héjat csíkokra felvágva vízbe kell áztatni és minden nap cserélni alatta a vizet. Cukorral, jó sokáig átfőzve a héjcsíkokat, finom narancsdzsemet nyerhet a türelmes háziasszony.

Kellemes meglepetés lehet a házi, tartósító és E-betűk nélküli fűszersó. A különféle friss zöldfűszereket és tisztított fokhagymagerezdet durva szemű tengeri sóval, színes borssal szemcsésre - azaz nem porcukor finomságúra - kell darálni és ugyancsak csinos üvegcsébe lehet zárni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását