2024. április 28. - Valéria

Miskolc: megnyílt a téli tárlat

Megnyílt a XIX. Miskolci Téli Tárlat a borsodi megyeszékhely galériájában szombaton, az idei kiállításra 111-en adtak be változó kvalitású munkákat - mondta az MTI-nek Kákóczki András, a kiállítás rendezője, művészettörténész.
2007. december 8. szombat 16:51 - Hírextra

A 111 alkotó összesen 284 munkát készített, ezekből 77 művész 128 művét fogadta el a művészekből és művészettörténészekből álló grémium. Az idei tárlat egyik érdekessége, hogy a szervezők egy tematikus kiállításra is invitálták az alkotókat: Pszichokép címen Ferenczi Sándor munkásságára emlékezve lehetett művekkel pályázni.

A válogató zsűri tagjai egyebek mellett Bán András művészettörténész, Borgó és Csordás Zoltán képzőművészek, valamint Horváth Kinga grafikusművész voltak.

A XIX. Miskolci Téli Tárlat díjazottjai közül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nagydíját Varga Éva szobrászművész kapta, a miskolci önkormányzat nagydíját, valamint a Ferenczi-pályázat fődíját pedig Pataki János képzőművész nyerte el.

Kákóczki András elmondta, hogy a XIX. Miskolci Téli Tárlat alkotásait 2008. január 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők és - mint minden alkalommal - elkészült a kiállítást dokumentáló katalógus is, amelyben minden kiállító egy-egy művének reprodukciójával szerepel.

A Téli Tárlat története még 1955-ben kezdődött. A miskolci kiállítás-sorozatok közül ez nyúlik vissza időben a legmesszebb, hiszen az Miskolci Grafikai Biennálék máig tartó sorozata is csak 1961-ben indult - jegyezte meg a tárlat rendezője.

Kezdetben úttörő kezdeményezésnek számított, hogy a fővároson kívül vidéken is megrendezésre kerülhetett egy olyan tárlat, amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra.

Az Országos Képzőművészeti Kiállításokat 1960-ig évente, majd 1961-től kétévente rendezték meg, a Miskolci Téli Tárlat 1970-ben kapta a nevét.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását