2024. március 29. - Auguszta

Kassák kalapács alatt

Számos ritkaságot, dedikált, gazdagon illusztrált könyvet, kéziratokat, fotókat árverezett pénteken este a Pergamon Antikvárium. Ha rekord árak nem is születtek, figyelemre méltó licitemelkedésekkel kelt el a 235 tétel jó része.
2007. december 8. szombat 19:48 - Hírextra

Tartalmi hungarikumként tartják számon azt a XVII. századi nyomtatványt, amely a perzsák történetét, nyelvüket, vallásukat mutatja be, de magyar utalások is szerepelnek benne. Petrus Bedik könyve 1678-ban látott napvilágot Bécsben, az ausztriai orientalisztikus nyelvi és kulturális felvirágzás hatására. Az országnak szüksége volt kapcsolatai kiépítéséhez, diplomáciai céljai megvalósításához megfelelő fordítókra és tolmácsokra, akik jól ismerték a keleti nyelveket. 1674-ben fordítóképző-intézetet hoztak létre Bécsben, és ebben az időben váltak egyetemi szakokká a keleti nyelvek a Bécsi Egyetemen. Bedik műve rendkívül ritka és értékes nyomtatvány, jól járt vele, aki 250 ezer forintért megszerezte.

Már nemcsak a fotóárveréseken, hanem a könyvek mellett aukcionált fotókért is versenyeznek a gyűjtők. Egy I. világháborús album, 125 képpel 12 ezer forintról 75 ezerig tornázta fel az árát. Az I. világháborús katona portrékat tartalmazó amatőrfotókért 10 ezer forintot adtak. A biatorbágyi vasúti híd felrobbantását megörökítő amatőr felvételért 2 ezer forintról 6,5 ezerig tartott a licit.

Gárdonyi Géza Göre Gábor sorozatának 14 kötetét egyenként vitték kalapács alá, és a paraszti életmódnak görbe tükröt mutató könyveket másfél, kétszeres áron vettek meg. A Pál utcai fiúkért, Molnár Ferenc kisdiákok számára megjelentetett 1907-es, első kiadású regényért 42 ezer forintot, hétszeres árat fizettek.

Hat kötetet kínáltak Kassák Lajostól 3 ezer forintos kikiáltási áron. Regényeket, novellákat, leveleket, az író maga tervezte borítókkal, s ezek mindegyikéért élénk küzdelem folyt. Az első kiadású, 1927-es Egy ember élete című regényért csaknem harmincszoros árat, 80 ezer forintot adott valaki. A Marika, énekelj! című regényért pedig megadták a 34 ezer forintot.

A díszes, rajzos borítójú Verne Gyula összes munkái sorozatból 24 kötetért a terem és egy telefonos vevő versenyzett, így csaknem mindegyik darabot 15 és 34 ezer forint között ütötték le.

Kelendőek voltak az utazási témájú könyvek. Savojai Lajos Amádé, Robert Scott, Stein Aurél, L. Austine Waddell köteteit négy-ötszörös áron vették meg. In Africa, Asia, Ost- und West-Indien Jan Mocquet afrikai, ázsiai, indiai útikönyvéért 360 ezer forintot, az aukció legmagasabb összegét fizette egy gyűjtő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását