2024. május 5. - Györgyi

Ókori fémedények a kútból

Teljesen ép római kori étkészletet találtak London belvárosában egy kútban. A két és fél méteres, fával bélelt kút mélyén lelt 19 fémedény kitűnő állapotban van és feltehetően 380-ból származik. Régészek szerint a lelet példátlanul ritka nem csak Londonba
2007. december 8. szombat 19:54 - Hírextra
Néhány régész úgy véli, hogy a várost elhagyó utolsó rómaiak egyike tehette félre a kútba az edényeket, mert azt remélte, visszatér még. Mások szerint a lelet egy vallási rituálé részét képezhette, a vízi szellemek jóindulatának biztosítására.

A gyakorlatilag érintetlen edények között boroskancsók, tányérok, valamint egy üst és egy merőkanál is van. A tárgyak nagyobb része rézötvözetből készült, míg a többi ólomból.

Mint Jenny Hall, a London Múzeum kurátora elmondta, még soha nem találtak ehhez fogható nagyságú és épségű leletet nemhogy Londonban, de egész Nagy-Britanniában sem. Az edényeket a múzeum csarnokában állítják ki a hétvégétől, és 2008. január 27-ig lehet megnézni ezeket. Ezután újra régészek veszik kezelésbe a tárgyakat, majd állandó tárlatot mutatják be a leletet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását