2024. április 26. - Ervin

Szimpatikák és szimpatikusok

Az egészségügyre mostanában rájár a rúd. Az utóbbi években először a szakma szívott (gyógyszerárrés-csökkentés, patikaliberalizáció), majd a beteg (vizitdíj, kórházi napidíj), végül pedig mindenki (új egészségbiztosító-redszer); de most, egy metaforával é
2007. december 7. péntek 07:36 - Mohai Szilvia
Bár, a névválasztás valóban megkapó, hiszen egy szimpatikus patikus igazán kellemes jelenség; de itt jóval többről van szó. A Phoenix Pharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. december 4-én az Európa Kongresszusi Központban tartott konferenciáján ismertette a program részleteit. A rendezvény házigazdája, dr. Küttel Sándor, a Phoenix Pharma kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy december 1-jétől az ország háromszázharminchárom patikájának ajtaján jelzi a zöld Szimpatika-logo, hogy ott szimpatikusok dolgoznak.

A program kitalálóinak célja az volt, hogy a betegek minél olcsóbban juthassanak gyógyszerhez, méghozzá olyan szakemberektől, akik mindig felkészülten, pontos tájékoztatással segítik az eligazodást a különböző készítmények között. A Szimpatika-lánchoz tartozó gyógyszertáraknak tagdíjat kell fizetniük. A patikaliberalizáció miatt ma már olyan helyeken is árulnak gyógyszereket, ahol az értékesítők egyrészt nem értenek hozzá, másrészt pedig nem is érdekük a beteg felvilágosítása, illetve a megfelelő hozzáállás. Az üzlet nem az övék; ha kevesebb is a bevétel, az az ő fizetésükön nem látszik, így nem törődnek vele.

A Megatánc-zsűritag is a patikusok mellett áll

A Szimpatikák küldetése
2007. december 1-jétől 333 gyógyszertár ajtaján láthatja a Szimpatika emblémát. E gyógyszertáraknak, így az ön Szimpatikájának is az a célja, hogy mindig nyugodt környezetben és kedvező áron jusson hozzá azokhoz a gyógyszerekhez, gyógyhatású készítményekhez, melyekre szüksége lehet. Honlapunk keresőjét használva pontosan tájékozódhat arról, hol van az önhöz legközelebbi Szimpatika. A Szimpatikában dolgozó gyógyszerészek alaposan felkészült szakemberek, akik pontos tájékoztatással, tanácsadással segítik az eligazodást a készítmények tengerében gyógyulása, illetve egészségének megőrzése érdekében. Forrás: www.szimpatika.hu
A program médiakampányáért felelős Novák Péter zenész, énekes, táncos is részt vett a rendezvényen. Elmondta, hogy a kezdeményezést nagyon fontosnak tartja, tiszteli a gyógyszerészeket és a munkájukat, ezért is vállalta a segédkezést. A zenész azt is megemlítette, hogy ő „pláza- és multiellenes”, nem szereti a mai piacorientált világot, ezért bízik a vállalkozás sikerében. Kevés üzletben kapnak az áru mellé jó szót is az emberek; hol van már az a világ, mikor a közértes néni figyelt rá, hogy mindig a legszebb kenyeret, szalámit, almát adja el nekünk? Arra törekedett, hogy a vevő jól érezze magát abban az öt percben, míg nála van, és szívesen térjen vissza máskor is. A mai felfogás szerint az ideális kuncsaft sokat vásárol sok pénzért, nem kérdezősködik (minek is, úgysem tud rá válaszolni senki, lásd hipermarketek, elektronikai áruházak), és főleg sosem reklamál.

Kevés területen maradt meg a régi hozzáállás. A patikusok bevallása szerint a gyógyszerészet egy ilyen szakma. Mivel évszázadok óta létezik, és mindig is szakemberek űzték; az idők során megtanulták, hogy a gyógyuláshoz nem elég a gyógyszer; gyakran egy kedves szó is sokat segít, hogy a beteg jobban érezze magát. A program keretében a háromszázharminchárom Szimpatikában minden hónapban más és más nem vényköteles cikkek kapatók olcsóbban. December 10-én indul az akció, ebben a hónapban az időjárásnak megfelelően többek között C-vitaminhoz, torokfertőtlenítő tablettához és megfázás elleni gyógyszerhez juthatunk hozzá olcsóbban. A program atyja, a Phoenix Pharma tartja a kapcsolatot a gyógyszergyártókkal, kedvezményeket harcol ki tőlük, és a gyógyszertárak továbbadják azt a betegnek. Így a vevőnek is több pénze marad, és a gyógyszertáraknak sem kell tovább csökkenteniük az árrést. Az adott hónap akciós termékein kívül a nagykereskedő más cikkeket is megpróbál kevesebbért megszerezni, mely kedvezményt a patikák szintén továbbadhatják a vásárlóknak, ha úgy döntenek. A rendezvényen az is elhangzott, hogy manapság nem könnyű a gyógyszergyártókkal tárgyalni; rossz évet zárnak, kevesebb a pénz; de a nagykereskedő mindent megtesz, hogy ennek ellenére kedvezményt kapjon - és így a patika, illetve a beteg is - a gyógyszerek árából.

Mindenkinek jó

Első ránézésre a programból mindkét félnek előnye származik. A beteg olcsóbban jut hozzá a gyógyszerekhez, és szakszerű, kedves kiszolgálásban részesül; a patikák pedig forgalomnövekedésre számítanak. A kezdeményezés egységes arculatot ad a gyógyszertáraknak, összefogja a szakmát, és elkülöníti a szakembereket a benzinkutakon, ABC-kben árult gyógyszerek eladóitól. További szolgáltatások bevezetését is tervezik: vérnyomás- és vércukorszint-mérés már zajlik a patikákban; a későbbiekben koleszterinszint-mérést és orvos-beteg konzultációkat is szerveznének.

Volt már korábban hasonló program, Gyöngy patikák néven, melyet a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedő cég szervezett. Ennek a tapasztalatai azt mutatták, valóban nőtt az akcióban szereplő termékek eladása és a patikák forgalma. A Szimpatikák megalakulásával erősödik a verseny a gyógyszertárak között, ami szintén a betegek érdekeit szolgálja majd. Nézzünk egy kicsit a jövőbe: ha szerveződne még néhány hasonló program, és végül az ország összes patikája valamelyiknek a tagjává válna; a betegek újra csak hozzájuk járnának gyógyszert venni, a benzinkutasok meg maradhatnának a kaptafánál. A gyógyszertárak sem árulnak üzemanyagot (bizony, a náluk kapható benzin nem arra való) - mindenki foglalkozzon csak azzal, amihez ért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását