2024. április 25. - Márk

Film a bekamerázott életről

December közepétől vetítik Amerikában azt a filmet, amely egészében a "térfigyelő kamerák" felvételeinek ötletére épült.
2007. december 7. péntek 13:57 - Hírextra

Adam Rifkin Look (Nézd) című leselkedő moziját a rendező kíváncsisága tüzelte: az alacsony költségvetésű produkció sztárok nélkül forgott olyan kamerákkal, amelyekkel a szereplők a mindennapi életük helyszínein is találkozhatnak - így meglesték őket az ATM-pénzautomatáknál, az iskolaudvaron, a ruhaboltok próbafülkéiben vagy akár a liftben.

Rifkin felvételei, mint afféle dokumentumok egyes esetekben a valóságot közvetítik, ám alkalmanként persze csupán az igazság egy töredékét.

"Ez nagyon összetett kérdés. Szerintem sok esetben ezek a kamerák értékes képeket vesznek fel. Segítenek elrettenteni a bűnözőket, vagy segítenek a bűnügyek megoldásában. Ezzel szemben azzal is tisztában vagyok, hogy nagyon-nagyon sok esetben sértik a magánéletet" - nyilatkozta a rendező.
Manapság ez olyan kényes kérdés, amiről a törvényhozók a rendőrök és a civil érdekvédők egyre élesedő vitákat folytatnak. A technikai fejlődés és a terror fenyegető réme népszerű segédeszközzé tette a videokamerás megfigyelést, elsősorban a nagyvárosokban. Londonban, amelyet a világ legbekamerázottabb metropoliszának tartanak, mintegy négymillió köztéri kamera pásztáz. Ennek köszönhetően sikerült azonosítani a két évvel ezelőtti terrorista robbantás elkövetőit is.

Az eredmény nyomán a manhattani 14. utca környékét, amely a szakértők szerint New York legfenyegetettebb része, 4200 megfigyelő kamerával szerelték fel. De Chicago, Washington és Philadelphia is alaposan megerősítette megfigyelőrendszerét.

Az üzleti és magánélet színterei is lencsevégen vannak már - az utóbbi hónapokban számtalan hírben szerepeltek a magánkamerák: a mobilok például több súlyos bűneset rögzítésében játszottak fontos szerepet.

Az amerikai polgári szabadságjogok egyesülete (ACLU) szerint viszont perceken belül "megfigyelt társadalom" válik az országból, ezt szimbolizálandó honlapjukra olyan órát tettek ki, amely 23:54-et mutat, azaz "még hat perc a totális éberség" beköszöntéig.

"A videomegfigyelést túlzásba is lehet vinni, így a potenciális haszna leértékelődik" - állította a szervezet New York-i vezetője.

A közvélemény-kutatások azonban időről-időre azt mutatják, hogy az amerikaiak nem félnek a "Nagy Testvér" fürkésző tekintetétől, és inkább támogatják a kamerák kihelyezését.

Rifkin óvatosabban kommentálta a jelenséget: "Azt javasolnám, hogy egyszer menjenek ki, és nézzék meg, hány kamera van körös-körül. Meg fognak döbbenni, hogy mennyi, és milyen gyakran kerülnek a látókörükbe."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását