2024. április 27. - Zita

Bush felhívta a kínai elnököt is

George Bush amerikai elnök csütörtökön felhívta Hu Csin-taó kínai elnököt telefonon, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről és nemzetközi kérdésekről, többek között Iránról egyeztessene. - jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.
2007. december 7. péntek 13:03 - Hírextra
A kínai külügyminisztérium honlapja szerint a két elnök Tajvanról, Észak-Koreáról és Iránról is egyeztetett. A közlemény kiemeli, hogy Bush elnök a Pekinggel ápolt kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, Hu elnök pedig reményét fejezte ki, hogy a két ország további erőfeszítéseket tesz az együttműködésük javítása érdekében.

A kínai külügyminisztérium honlapja szerint Washington az iráni atomprogram körüli viták diplomáciai rendezésében bízik. Bush elnök azt reméli, hogy az ENSZ megteszi majd a szükséges lépéseket, hogy Teheránt az urándúsítás leállítására bírja-olvasható a dokumentumban.

Hu Csin-taó kínai elnök válaszában kifejtette, hogy Peking következetesen képviseli a nézeteltérések tárgyalásos rendezését. Kína szerint a felek alapvető érdekeit szem előtt tartva kell a térség békéjét és egyensúlyát megőrizni.

A felek méltatták az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások eredményeit. Bush elnök kiemelte Peking szerepét a hatoldalú, kínai, orosz, amerikai, észak- és dél-koreai részvétellel megtartott egyeztetések sikerében - olvasható a kínai külügyminisztérium tájékoztatójában.

Észak-Korea november közepén kezdte meg a fűtőelemek eltávolítását atomreaktoraiból, miután megállapodtak a hatoldalú tárgyalások résztvevői, hogy gazdasági támogatást nyújtanak a kommunista országnak. Phenjan titokban atomfegyvert fejlesztett ki, a nemzetközi közösség heves tiltakozása ellenére.

Gorege Bush amerikai elnök kedden felhívta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, hogy az iráni atomprogramról tárgyaljanak. A két politikus negyven percet beszélt azután, hogy 16 amerikai titkosszolgálat hétfőn elemzésben hozta nyilvánosságra: Iránnak nincs nukleáris fegyverprogramja. A váratlan megállapítás ellenére Washington továbbra is kitart Teherán elszigetelése mellett.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását