2024. április 18. - Andrea, Ilma

Beatles-lemezre emlékezünk

Az emberek a hatvanas évek második felétől kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy a Beatles többé nem "egyszerű" rock and roll banda. Sajátos zenei világot teremtett, amelyet nagyon sokan nem értettek, vagy nem akartak elfogadni. Ennek az útnak egyik fo
2007. december 7. péntek 09:08 - Hírextra
A film egy autóbuszos kirándulásról és a busz utasairól szól, telis-tele elmesélhetetlen ötletekkel. Az alkotást a korabeli publikum nem fogadta valami nagy lelkesedéssel, s ezért Paul McCartney elnézést is kért, bár hangsúlyozta, nem hiszi, hogy filmjük rosszabb lett volna az átlagos, ostoba karácsonyi filmecskéknél.

Ez volt a Beatles harmadik filmje (az A Hard Days,s Night és a Help! után, az első a Brian Epstein halála utáni időszakban).

Ami pedig a zenei részt illeti, a film nyomán készült dupla középlemezen hat dal hallható. Különleges volt a kivitel, hiszen az eleve szokatlan dupla EP mellé, az akkor szintén unikumnak számító kis könyvecskét csatoltak.

A címadó Magical Mystery Tour mellett ott van a Your Mother Should Known, a Blue Jay Way, a Beatles esetében igen ritka instrumentális Flying, a Fool on The Hill és az I,m the Walrus. Ezek közül színvonalban a Fool on The Hill volt toronymagasan a legjobb. Összességben egy pszichedelikus "beütésű" lemezt kaptak a rajongók.

Az amerikai közönség számára öt kislemezdallal "megfejelték" és 11 számos albummá bővítették a brit korongokat. Felkerült rá egyebek mellett a Strawberry Fields Forever, a Penny Lane (mindkettőt a Sgt. Peppers albumra szánták eredetileg). A kislemez-dalok hatalmasat löktek az albumon, amely végül listavezető volt az Újvilágban. (Egyébként a filmzene anyaga Grammy jelölést kapott.)

A Beatlesnek "komolyodó korszakában születtek jobb lemezei" is - elsősorban az Abbey Road volt szakmailag kitűnő, a közönségnél pedig a Let It Be "jött be". A Magical Mystery Tournak ezzel együtt fontos helye van a Beatles történetében, s összességében a közönség körében sem bukott meg, hiszen alig több mint egy hónap múlva elérte a kétmilliós példányszámot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását