2024. május 5. - Györgyi

Jeruzsálemi újratemetés

Hatvan évvel azután, hogy öngyilkos lett, újratemették szerdán Herzl Tivadarnak, a modern cionizmus atyjának utolsó leszármazottját a nagyapja nevét viselő jeruzsálemi temetőben.
2007. december 6. csütörtök 18:16 - Hírextra

A Herzl-unoka Stephen Theodor Norman hamvait a múlt héten exhumálták Washingtonban. 1946-ban bekövetkezett halála után az Adas Izrael hitközség temetőjében temették el.

Norman volt a család egyetlen olyan tagja, aki nagyapja cionista ügyének szentelte magát. Szülei Ausztriából egy angliai intézetbe küldték tanulni a második világháború előtt, hogy megmentsék a náci veszélytől. Nevét Neumannról Normanra változtatta, belépett a brit hadseregbe, és végigharcolta a háborút. 1945-ben rövid látogatást tett Palesztinában, és nagy hatással volt rá a nagyapja által felvázolt, kialakulóban lévő társadalom. 1946-ban a washingtoni brit nagykövetség attaséja volt, amikor értesült szüleinek a holokauszt alatt bekövetkezett haláláról. Elkeseredésében levetette magát egy hídról. Huszonnyolc éves volt.

A budapesti születésű Herzl Tivadar hamvait 1949-ben helyezték végső nyugalomra a Herzl-hegyen lévő temetőben, amely az izraeli vezetők és háborús hősök végső nyughelye lett. Rövidesen követték őt szüleinek és nővérének, majd tavaly két gyermekének, Hansnak és Pauline-nak a maradványai.

Herzl legfiatalabb gyermeke, Trude Neumann egy náci koncentrációs táborban halt meg, az ő egyetlen gyermeke volt Stephen Theodor Norman.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását