2024. május 5. - Györgyi

Olaszországban is lopják a rézkábelt

Nem kukoricáznak a réztolvajokkal Olaszországban: akárcsak az Európai Unió más országaiban, Itáliában is jelentős károkat okoznak az egyre értékesebb színesfém lopására szakosodott bandák és egyéni bűnözők, az olasz rendőröknek azonban tavaly sikerült csö
2007. december 5. szerda 09:24 - Hírextra
Erről a küzdelemről Franco Fiumara, az olasz vasúti rendőrség illetékese tájékoztatta a francia hírügynökséget.

Elmondta, hogy valamennyi európai vasút számára komoly gondot okoznak a réztolvajok. Németországban 2007 januárjától szeptemberéig 2747 esetben loptak el vasúti rézkábeleket, Ausztriában 892, Franciaországban 1831 ilyen eset fordult elő ugyanebben az időben. Olaszországban tavaly az egész év során 1459-szer szereltek le rézkábeleket.

"Az olasz vasúti rendőrség akciója a fémkereskedőkre összpontosul. Olyan ügynökökkel együtt, akik képesek azonosítani a tőlünk ellopott rezet, razziákat hajtunk végre náluk. Ha ilyen anyagot találunk a telepen, a rezet elkobozzuk, a kereskedőt orgazdaság vádjával letartóztatjuk, visszavonjuk működési engedélyét és feljelentjük az adóhivatalnál" - fejtette ki Fiumara.

"2007-ben mindennek eredményeként már 20 százalékkal kevesebb lopás fordult elő nálunk, mint egy évvel korábban. Módszerünk olyan sikert aratott európai kollégáink körében, akikkel szoros kapcsolatban állunk, hogy legutóbb kétnapos egyidejű ellenőrzést szerveztünk mintegy húsz országban" - mondta el az olasz vasúti rendőrség illetékese. Arra vonatkozólag pedig, hogy a rézlopás milyen területekre terjedt már ki, megemlítette: nemrég a palermói temetőből 80 rézből készült vázát emeltek el a színesfém-tolvajok.

A bűnözés e válfajánál nem az ellopott anyag értéke jelenti a legnagyobb kárt, hanem az a kiesés, amelyet egy-egy ilyen akció okoz. Ilyenkor egy-egy pályaszakaszon le kell állítani szerelvényeket, ez mindenütt késéseket okoz, az emberek elvesztik a csatlakozást, lekésik a repülőgép-járatokat, késve érkeznek munkahelyükre, idegeskednek, megtámadják a vasúti alkalmazottakat, leállítják a forgalmat, beperelik a vasutat - ismertette a következményeket Franco Fiumara.

A réz kitűnően vezeti az áramot, és ára jelentősen nőtt az elmúlt években a gyors kínai és indiai ipari fejlődés által támasztott fokozott kereslet következtében. Olaszországban egyrészt szakosodott bandák fosztogatják nagy tételekben a raktárakat, de ez a vasúti forgalomban nem okoz fennakadást. Veszélyesebbek az egyéni lopások, amelyeknek elkövetői jobbára az országban illegálisan tartózkodó személyek, nyugdíjasok, pénzszűkébe került fiatalok, drogfüggők, akik a vasúti pálya mellől lopnak el 10-15 kiló súlyú kábeldarabokat és aztán fémkereskedőknek adják el, kilónként 3-4 euróért (750-100 forint).

Az olasz vasúti rendőrség november végén közleményben jelentette be, hogy az elmúlt 18 hónap során 566 személy ellen indítottak eljárást rézlopás miatt, az érintettek közül 210 börtönbe került. A vasúti rendőrség akciója révén 514 tonna ellopott rezet sikerült visszaszerezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását