2024. március 29. - Auguszta

MSZP-MSZDP szövetség

Együttműködési megállapodást írt alá Gyurcsány Ferenc, az Magyar Szocialista Párt és Kapolyi László, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke kedden Budapesten, a szocialista párt politikai központjában.
2007. december 5. szerda 07:56 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az aláírás után újságíróknak azt mondta: a dokumentum keretmegállapodás, alapvetően politikai, közjogi, társadalmi együttműködésről szól. Az a célja, hogy a két párt a baloldali szavazók széles körét együttesen jobban elérje - fűzte hozzá.
Mint mondta, az együttműködés azt is jelenti, hogy a két párt egyezteti társadalmi és szakpolitikai szándékait, és előzetesen konzultál a legfontosabb kezdeményezésekről.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az együttműködést a pártok összes szervezeti szintjén kiépítik; az országgyűlési és önkormányzati intézményeken belül, illetve a választási időszakokban is lesz együttműködés.

Az MTI kérdésre, hogy az együttműködés jelenti-e 2010-ben közös lista állítását a választáson, az MSZP elnöke elmondta: nem zárja ki a megállapodás, hogy közös lista, közös jelöltek legyenek. Akik komolyan gondolják az együttműködést, azoknak nem érdekük olyan helyzet előidézése, hogy egymással szemben lépjenek fel - mondta.

Ugyanakkor hozzáfűzte: 2010 még messze van, nem megalapozottak a választásokkal kapcsolatos spekulációk.

Az MSZP elnöke egy másik kérdésre azzal indokolta a dokumentum mostani aláírását, hogy 1989-ben az újjáalakuló szociáldemokrata párt az MSZP riválisa volt, és hosszú idő kellett ahhoz, hogy riválisból szövetségesekké váljanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP az elmúlt időszakban ilyen típusú megállapodásokat nem kötött.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy az MSZP elnöksége többször is tárgyalt az együttműködési megállapodásról, és egyetértett vele.

Kapolyi László, aki az MSZP országgyűlési képviselője, hangsúlyozta: együttműködésről, és nem beolvadásról van szó. Hozzátette: a szociáldemokrata párt megőrzi szervezeti önállóságát. Önálló pártként, de döntően azonos értékeket képviselve kívánunk együttműködni az MSZP-vel - hangoztatta.

Az MSZDP elnöke szerint a két baloldali párt között az együttműködés az 1990-es évek eleje óta lépésről lépésre egyre szorosabb.

A megállapodás aláírásán jelen volt Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese, valamint az MSZDP vezetőségének tagjai. A pártvezetők az aláírás után pezsgővel koccintottak.

Az MSZP honlapján olvasható dokumentumban az áll: a megállapodás célja, hogy mindkét párt programjait és célkitűzéseit összehangolva, a szociáldemokrácia alapeszméit az átalakult társadalmi viszonyokhoz igazítva, a globalizáció kihívásaira választ adva küzdjön a szegénység és az elmaradottság felszámolásáért, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért.

Mint olvasható, annak érdekében, hogy a két párt javaslatai, döntései a felek közös akaratát tükrözzék, a döntéshozatalok valamennyi fontosabb szintjén folyamatos egyeztetést folytathatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását