2024. május 5. - Györgyi

Nyilatkoztak a jelöltek

Péterfalvi Attila és Nagy Boldizsár egyaránt komoly megtiszteltetésnek tartja, hogy Sólyom László köztársasági elnök ombudsmannak jelölte őket. Erről az államfő bejelentését követően beszéltek újságíróknak a Sándor-palota előtt.
2007. december 4. kedd 14:40 - Hírextra

A köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában jelentette be, hogy Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását. Első nyilatkozatában mindkét jelölt arról beszélt, hogy országgyűlési biztosi tevékenységüket elsősorban az érintettek szószólójaként látnák el.

Péterfalvi Attila a legnagyobb bizalomnak nevezte, hogy Sólyom László folytatásra érdemesnek ítélte eddigi adatvédelmi biztosi tevékenységét. Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy az adatvédelmi biztosi szerep folyamatosan változik a jövőben. Utalt ezzel Magyarország december 21-i, a schengeni térséghez való csatlakozásra, valamint az e-közigazgatás kiterjesztésére és a tanácsadói szerepkörre, amelyek - mint mondta - folyamatos kihívást jelentenek.

Nagy Boldizsár azt mondta, az új ombudsmani posztot betöltő személy feladatai két irányba mutatnak. Szerinte a hosszú távú gondolkodást be kell vinni a közbeszédbe, illetve meg kell erősíteni. Azt a fajta gondolkodást, amely átível a kormányzati ciklusokon és 20-40-60 évben is tud gondolkodni, de legalább 8-10 évben - fűzte hozzá.

A jövő nemzedékek ombudsmanja posztjára jelölt nemzetközi jogász azt mondta, azokban a konkrét környezetvédelmi ügyekben is megjelenne, amikor a panaszos nem talál orvoslást problémáira, vagyis amikor a hatóságok próbálkozásai ellenére nem érvényesülnek a szabályok.

Nagy Boldizsár elmondta: parlamenti megválasztása esetén el akarja érni, hogy a közbeszédben a hosszú távú gondolkodás ne utópikus gondolkodásnak hasson. Közölte: elégedett az új ombudsmani tisztség jogköreivel, és örömteli többletnek tartja, hogy "harapós jogköröket" is kap. Kitért arra is, hogy szerinte a majdani ombudsmannak nem kell átvennie a környezetvédelmi hatóságok feladatait, ezért ő csak rendkívüli esetekben lépne.

A hivatal leendő apparátusának ügyét firtató újságírónak azt mondta: ebben a kérdésben még lát fellegeket a jövő egén, ám bízik abban, hogy ezek hamarosan eloszlanak. Nagy Boldizsár utalt arra, hogy "elméletileg" a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az általános biztos helyettesének apparátusát veszi át. A kérdés az, miként lehet ezt az apparátust úgy alakítani, hogy a speciális feladatoknak meg tudjon felelni, és lesz-e erre pénz - jegyezte meg.

Konkrét környezetvédelmi ügyekre utaló újságírói kérdésekre Nagy Boldizsár nem kívánt válaszolni, ám azt elmondta, hogy a Duna hajózhatóvá tételének kérdését szívesen megvizsgálná.

Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén a szakminiszterrel milyen kapcsolata lesz, úgy válaszolt: kooperációra készül, ám készen áll arra is, hogy adott esetben bárkivel szemben felvegye a kesztyűt, hiszen neki a hivatalok hibáit érzékelnie kell.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását