2024. április 28. - Valéria

Miért fáj?

A rohamszerűen jelentkező, féloldali fejfájásos roham, a migrén egyik ritka, ám súlyos formájától szenvedő embereken segíthet a genetikai tesztelés. A migrén SHM rövidítésű altípusa az agy motoros központjának zavarából adódó féloldali gyengeséggel jár eg
2007. december 4. kedd 16:08 - Hírextra

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjában működő kutatócsoport az érintettek családi génjeit vizsgálva állapította meg, hogy a migrén e formájának genetikai háttere van. A Reutersnek nyilatkozó Michael D. Ferrari szerint ezekben a családokban sokszor nem tapasztalható a betegség halmozódása, ennek ellenére találtak a kórral összefüggő, a nemzedékekben továbbadott géneket.

Ferrari és csoportja 39 SHM típusú migréntől szenvedő nőt és férfit vizsgált, akiknek családjában nem fordult elő másnál a betegség. A betegek három olyan génjének mutációit keresték, melyeket a családi halmozódású fejfájásrohamokban már korábban azonosítottak. A vizsgálat betegek 18 %-nál megtalálták a három gén valamelyik változatát.

Ferrari szerint az SHM-es betegeket először általában epilepsziával, stroke-kal vagy más rendellenességgel diagnosztizálják, és ennek megfelelően kezdik el kezelésüket. Ez jobb esetben nem eredményes, rosszabb esetben kárt is okozhat a páciensnek a gyógyszerek mellékhatásai miatt.

Ezért lenne fontos a féloldali gyengeséggel járó migrének jelentkezésekor elvégezni a három szóbajöhető génre a genetikai tesztelést, amellyel megelőzhetnék a felesleges kezeléseket és az időnként ártalmas gyógyszerezést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását