2024. május 3. - Tímea, Irma

Jön a Persepolis

Marjane Satrapi Persepolis című animációs filmjét, amely Cannes-ban a zsűri különdíját kapta idén tavasszal, csütörtöktől vetítik három fővárosi moziban - tájékoztatta a forgalmazó Cirkofilm sajtóreferense kedden az MTI-t.
2007. december 4. kedd 21:47 - Hírextra

A Persepolist Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, valamint a Cirko-gejzír moziban láthatja a közönség, s a fővárosi premierrel egy időben Pécsett is bemutatják a díjnyertes alkotást - írta Potyondi Rita Linda közleményében.

A Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud rendezésében készült alkotás megindító történet egy, az iszlám forradalom alatt felnövekvő fiatal, iráni lányról. A koraérett és szókimondó, kilencéves Marjane szemüvegén át nézzük, miként veszítik el reményüket az emberek a fundamentalisták hatalomra kerülésével, akik arcuk eltakarására kényszerítik a nőket és ezreket börtönöznek be.

Az okos és vakmerő Marjane túljár a "társadalom-felügyelők" eszén és felfedezi magának a punkokat, az ABBA-t és az Iron Maident. Amikor azonban nagybátyját értelmetlenül kivégzik és bombák záporoznak Teheránra az Irak elleni háború folyamán, az iráni létet átjáró félelem tapinthatóvá válik.
A fekete-fehér animációs film, amely részben a valóságon alapul, részben a képzelet szülötte, végigköveti Marjane középiskolai éveit Ausztriában, ahova féltő szülei küldik a vakmerő lányt, majd visszatérését Iránba, végül pedig a fájdalmas döntést, miszerint elhagyja hazáját és Franciaországba költözik.

Az animációs filmben a kislány Marjane-t Gabrielle Lopes, a felnőtt nőt Chiara Mastroianni, édesanyját, Tadjit Catherine Deneuve szólaltatja meg, míg Marjane apjának, Ebinek Simon Abkarian, nagyanyjának pedig Danielle Darrieux kölcsönzi hangját.

A Persepolist a bemutatót megelőzően egyszer már láthatta a budapesti közönség, a díjnyertes alkotás ugyanis a vasárnap befejeződött Anilogue animációs filmszemle nyitófilmje volt.
A film alapjául szolgáló képregényt, amelyet szintén Marjane Satrapi írt nemrég jelentette meg magyarul a Nyitott Könyvműhely Kiadó.

Marjane Satrapi 1969-ben született az iráni Rasht városában. Teheránban, a francia-perzsa kéttannyelvű Lycée Francais Intézetben kezdte meg tanulmányait. Az iszlám forradalom után szülei sürgetésére az 1980-as években Európába emigrált, ahol először Bécsben, egy francia tannyelvű iskolában tanult, majd Strasbourgban szépművészeti tanulmányokat folytatott. Jelenleg Párizsban él, ahol számos képes történetet publikál különböző újságok számára.

Nevéhez számos gyermekkönyv és képregény fűződik. 2007-ben filmesítette meg legsikeresebb alkotását, a Persepolist.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását